Eurostar schrapt treinen en 80 banen

Eurostar, de operator van hogesnelheidstreinen tussen Londen en het Europese vasteland, gaat het aantal verbindingen verminderen en dat heeft ook gevolgen voor de werkgelegenheid. In totaal zouden 80 banen verloren gaan.
BELGA/LEGASSE

Gisteravond meldde de Britse vakbond TSSA dat Eurostar het aantal verbindingen met acht procent wil verminderen. De maatschappij reageert op een moeilijk jaar. In het tweede kwartaal is het aantal reizigers met 3% gedaald tegenover dezelfde periode van vorig jaar.

Eurostar wijt dat aan de gevolgen van de terreuranslagen in Parijs -naast Brussel één van de hoofdbestemmingen op het continent- en aan de onzekerheid over een nakende brexit.

Vanavond bevestigt Eurostar dan het nieuws over het terugschroeven van het aantal treinen en over het verlies van tachtig banen. Eurostar wil dat zo veel mogelijk opvangen door natuurlijke afvloeiing of vrijwillig vertrek.

De banen zouden al tegen het einde van het jaar geschrapt worden. De meeste werknemers van Eurostar werken in het Verenigd Koninkrijk. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor het aantal treinen tussen Londen en Brussel. In België werken enkele tientallen mensen voor Eurostar.