Ex-slavin van IS krijgt Europese mensenrechtenprijs

In Straatsburg is de Vaclav Havel Mensenrechtenprijs toegekend aan de 23-jonge Iraakse vrouw Nadia Murad. Zij getuigde eerder in de VN-Veiligheidsraad over haar periode als seksslavin van de terreurgroep IS in Irak. Murad is een symbool van de genocide van IS tegen de jezidi-minderheid in het Nabije Oosten.

Nadia Murad werd twee jaar geleden gevangen genomen door de moslimterreurgroep IS toen die grote delen van het noorden en westen van Irak onder de voet liep. IS had het toen vooral gemunt op vrouwen en meisjes van de jezidi, een religieuze minderheid in het Nabije Oosten.

Samen met andere jezidi-vrouwen werd Murad maandenlang "verkocht als slavin" aan terroristen van IS. De vrouwen werden geslagen en verkracht. Dat is een vaste politiek van IS om jezidi-vrouwen gedwongen te bekeren tot de islam. 

Na een eerste poging om te ontsnappen, werd Nadia Murad als straf door zes IS-leden verkracht tot ze het bewustzijn verloor. Drie maanden later slaagde ze er toch in om te ontsnappen en kon ze grondgebied bereiken dat in handen was van de Iraaks-Koerdische troepen.

Nadia Murad werd bekend toen ze in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam getuigen over haar gevangenschap. In september werd ze benoemd tot "goodwill ambassadeur" van de Verenigde Naties.

Mandel Ngan

"IS voert genocide uit tegen jezidi's"

Sindsdien getuigt Murad overal over de wreedheden van IS. In haar aanvaardingstoespraak voor de Raad van Europa in Straatsburg beschuldigde ze de terreurgroep van een genocide tegen haar geloofsgenoten. IS zou 5.000 jezidi-vrouwen gevangen hebben genomen en duizenden mannen en jongens vermoord hebben.

Murad pleit dan ook voor de oprichting van een speciaal international tribunaal dat de misdaden van IS zou moeten bestraffen, zoals dat eerder al het geval was voor wreedheden in ex-Joegoslavië en Rwanda.

Het is de vierde keer dat de Raad van Europa de Vaclav Havel-prijs uitreikt. De vorige laureaten waren de Wit-Russische activist Ales Bialiacki, Anar Mammadli uit Azerbeidzjan en de Russische dissidente Ljoedmilla Alexejeva. Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden.

De prijs is genoemd naar de Tsjechoslowaakse auteur Vaclav Havel (foto in tekst), een van de bekendste dissidenten tegen het vroegere communistische regime in zijn land en na de omwenteling van 1989 de eerste democratische president.