Kate bezoekt Nederland en iedereen ontdekt Vermeer

Kate Middleton heeft haar eerste buitenlandse trip zonder de Britse prins William gemaakt. Ze reisde naar Nederland waar ze een lunch had met koning Willem-Alexander, het Mauritshuis bezocht en de vrijwilligers in Bouwkeet begroette. Terwijl de pers haar lichtblauwe outfit bejubelde, hadden de Nederlanders en Britten vooral aandacht voor haar tête-à-tête met William-Alexander, voor haar naam en... haar oorringen.

Het bezoek van Kate Middleton wordt in de Britse en Nederlandse pers druk gevolgd, onder meer omdat de hertogin van Cambridge in haar eentje reist. Twee weken geleden was Middleton nog in Canada met haar echtgenoot, prins William, en hun kinderen George en Charlotte.

Vandaag ging ze op bezoek bij de Nederlandse koning Willem-Alexander, terwijl William op Buckingham Palace zanger Rod Stewart tot Sir ridderde. Ook Willem-Alexander was alleen. Koningin Máxima zit momenteel als VN-ambassadrice in Argentinië.

Willem-Alexander ontving Middleton voor een lunch in zijn woning Villa Eikenhorst in Wassenaar. Dat onderonsje én het interieur van de Villa sprak alvast op Twitter tot de verbeelding:

Vermeer, Middelton en de parel

Middleton toonde ook dat ze oog heeft voor detail. Zo droeg de hertogin als oorringen twee parels, bewust of onbewust een knipoog naar het werk "Meisje met de parel" van Johannes Vermeer. Dat werk bezocht Middleton in het Mauritshuis in Den Haag waar de tentoonstelling "Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection" loopt.

Een van de blikvangers van de expo is het "Meisje met de parel". Middleton was meteen geïnteresseerd in het schilderij. De hertogin is ook kunsthistorica. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit St Andrews in het Schotse Fife waar ze William ontmoette.

Zeg geen keet tegen Kate

De naam van Kate bleek eveneens een gespreksonderwerp, weet Nos. De vrijwilligers in de openbare werkplaats Bouwkeet kregen Middleton over de vloer, maar moesten haar -op vraag van het Britse hof- aanspreken met "hertogin", zeker niet met "prinses" of "Kate". "Dat laatste zal nog moeilijk worden want met de naam van het project (Bouwkeet) is de grap "bouwkate" natuurlijk snel gemaakt", klinkt het. 

Middleton koos Bouwkeet trouwens zelf uit omdat het jongeren en andere buurtbewoners in de werkplaats de kans geeft zichzelf te ontplooien. Ze kunnen er leren werken met hout, textiel, keramiek en metaal, maar evengoed leren coderen en programmeren. Projecten met jongeren liggen Middleton nauw aan het hart.