Lage pond stuwt Britse beurs naar recordhoogte

De beurs van Londen heeft vanmorgen een nieuw historisch record bereikt tijdens de handel (intraday). Rond 11 uur klom de internationale sterindex FTSE-100 naar 7.129,83 punten. Het vorige record, van april 2015, stond op 7.122,74 punten.

De oorzaak is te vinden bij de pond, die maar blijft dalen. Beleggers vrezen een harde brexit, waarbij Groot-Brittannië niet zonder builen en blutsen uit de onderhandelingen met de Europese Unie zou komen. Door de lage sterling kunnen Britse multinationals dan weer goede zaken doen in het buitenland, wat de beurs een boost geeft. De FTSE-100 klom vanmorgen even tot 0,5 procent hoger, alvorens dan naar +0,4 te zakken.

Voor één euro moest vanmiddag al 90 pence betaald worden. Een tijdje geleden was dat nog maar 80 pence. Omgekeerd moet voor één pond nu nog maar om en bij de 1,1 euro neergeteld worden. Tot voor kort was dat nog rond de 1,3 euro.

"Harde brexit kan tot 66 miljard pond per jaar kosten"

"Brexiteers zullen in de hoge FTSE misschien een teken van sterkte zien, maar dit is toch vooral een verhaal van de zwakke sterling die buitenlandse winsten aanzwengelt - vergeet niet dat die goed zijn voor twee derde tot drie vierde van de FTSE-inkomsten", zei analist Neil Wilson aan de BBC.

Volgens een gelekt document van het ministerie van Financiën zou een harde brexit het Verenigd Koninkrijk tot 66 miljard pond per jaar (73 miljard euro) kunnen kosten aan verminderde belastinginkomsten. Het zou gaan om een krimp van het bbp met bijna 10 procent. Dat komt omdat het VK na het verlaten van de eengemaakte Europese markt zou moeten terugvallen op de handelsregels van de Wereldhandelsorganisatie WTO, die heel wat minder gunstig zijn.