Minister Didier Reynders reist koning Filip niet achterna naar Japan

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zal de koning en de koningin niet meer vergezellen op hun bezoek aan Japan. In de plaats daarvan zal staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem het koningspaar achterna reizen. Door de afwezigheid van een vertegenwoordiger uit de federale regering dreigden de koning en de koningin niet politiek gedekt te zijn tijdens hun handelsmissie, maar dat probleem is nu dus van de baan.

Door de moeilijke onderhandelingen over de begroting moest Reynders zijn vertrek naar Japan al uitstellen. Koning Filip en koningin Mathilde vertrokken afgelopen weekend al. Nu heeft de minister van Buitenlandse Zaken zijn hele reis geannuleerd, nadat de onderhandelingen afgelopen nacht afgesprongen waren.

Aangezien Reynders de koning en de koning niet meer zal nareizen, dreigden die op hun reis niet meer gedekt te zijn door een lid van de federale regering, ongezien in de geschiedenis van de koninklijke reizen. Reynders moest eigenlijk staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) vervangen, die normaal had moeten meegaan, maar langer dan voorzien in de Verenigde Staten bleef.

Op zich had de afwezigheid van een federale excellentie geen probleem mogen vormen. Zowel het programma als de teksten van de toespraken zijn naar verluidt voor de reis goedgekeurd door de regering. De koning heeft ook altijd de gewoonte gehad om evenementen bij te wonen of buitenlandse staatshoofden te ontvangen zonder de aanwezigheid van een federale minister.

Nu staatssecretaris De Crem het koninklijk paar uiteindelijk toch zal vergezellen, zijn alle eventuele problemen meteen ook van de baan.