Nieuw federaal topoverleg brengt nog geen witte rook

In de late namiddag heeft de regering de vastgelopen gesprekken over de begroting en de hervormingen hervat. De verschillende ministers zatten opnieuw samen, dit keer in de Wetstraat, maar ze zijn vanavond zonder akkoord weer uit elkaar gegaan. Open VLD wil de nadruk leggen op stimulerende maatregelen in plaats van nieuwe belastingen zoals een meerwaardebelasting, en lijkt dus niet te zwichten voor de eis van CD&V.
Kris Peeters werd druk omstuwd bij het binnengaan.

Sinds half 5 was een "uitgebreide kern" bijeen, met de viceministers en ook de ministers van de financiële departementen (Financiën, Sociale Zaken en Begroting). Vanmiddag had premier Charles Michel (MR) al aparte gesprekken met politieke kopstukken van verschillende partijen gehouden. Zo kwamen onder meer Jan Jambon en Johan van Overtveldt op de koffie.

De algemene gesprekken waren vannacht afgesprongen op de eis van CD&V voor een meerwaardebelasting. N-VA en Open VLD kunnen daar niet mee akkoord gaan, omdat ze vrezen dat dit beleggers kan afschrikken en zo een negatieve impact op de economie kan hebben.

Legt Open VLD nieuwe ideeën op tafel?

Intussen heeft vicepremier Alexander De Croo van Open VLD gezegd dat ze de gesprekken willen voortzetten zolang er geen nieuwe belastingen komen, maar wel maatregelen om de economie een nieuwe boost te geven.

"We willen dat de 260 miljard die op de spaarboekjes staat, naar onze economie kan gaan. Naar jonge starters, die het vandaag moeilijk hebben. Tegelijk moeten we spaarders die op zoek zijn naar rendement, steunen om dat geld te investeren in de economie." Open VLD legt dus wellicht nieuwe ideeën op tafel, maar welke dat zijn, wilde De Croo niet zeggen. "Anders worden ze meteen afgeschoten."

Voor CD&V gingen Kris Peeters en Koen Geens naar binnen, maar zij wilden nauwelijks commentaar geven. Didier Reynders houdt er intussen de moed in. "We zitten dicht bij een compromis. Dat was gisteren al zo voor de begroting."

De nieuwe overlegronde heeft nog niets opgeleverd: de ministers zijn iets na 19 uur zonder akkoord weer uit elkaar gegaan. Ze wilden alleen kwijt dat de gesprekken "constructief" waren. Morgen praten ze verder. "De premier heeft het tij kunnen keren", zegt onze collega Pieterjan De Smedt in Terzake. "Er zou een wil zijn om te landen."