Poetin stelt bezoek aan Frankrijk uit wegens ruzie over Syrië

De Russische president Vladimir Poetin stelt zijn reis naar Frankrijk volgende week uit wegens de problematiek rond de aanvallen van het Russische leger in Syrië. Dat meldt het Elysée. De bedoeling was om een werkvergadering over Syrië te houden.

Het bezoek stond geprogrammeerd op 19 oktober. Of de vergadering op een latere datum zal doorgaan, is niet bekend.

Raad van Europa annuleert bezoek aan Rusland

Op zijn beurt heeft Nils Muiznieks, de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, aangekondigd dat hij zijn bezoek aan Rusland annuleert wegens de "onaanvaardbare restricties" die hem opgelegd worden door de Russische autoriteiten. Rusland krijgt zware kritiek van de Raad van Europa nadat Poetin eind vorig jaar een wet had ondertekend waardoor het Russische Grondwettelijke Hof uitspraken van internationale gerechtshoven, en in het bijzonder van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg, naast zich kan neerleggen.

Volgens Muiznieks werd zijn tweedaagse bezoek aan Moskou met een dag ingekort door de Russen. Hij zou normaal gezien de derde week van oktober afreizen naar Moskou.