Red Star Line Museum bekroond met Cultuurprijs roerend erfgoed

Het Red Star Line Museum in Antwerpen heeft uit handen van Vlaams Cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) de Vlaamse cultuurprijs voor roerend erfgoed gekregen. Aan de onderscheiding is een bedrag van 10.000 euro en een kunstwerk verbonden.
Archieffoto

Het Red Star Line Museum vertelt sinds eind september 2013 het verhaal van de gelijknamige Belgische rederij die 2 miljoen migranten van Antwerpen naar Noord-Amerika bracht. Het museum is gevestigd in het havengebouw aan de Schelde waar mensen effectief inscheepten op zoek naar een beter leven. Sinds de opening kreeg het museum ruim 450.000 bezoekers over de vloer, waarvan 130.000 het afgelopen jaar.

“Een van mijn doelstellingen is ons cultureel erfgoed aantrekkelijker te maken voor meer mensen, ook van diverse origine. In een tijd waarin migratie weer volop de geesten van iedereen beroert, slaagt het Red Star Line Museum erin om via de Vlaamse geschiedenis van emigratie naar Amerika bij de bezoeker duidelijk te maken wat het betekent om zijn hebben en houden achter te laten om in den vreemde een nieuwe toekomst uit te bouwen”, zegt Vlaams minister van Cultuur Gatz over de laureaat. De jury looft ook de internationale uitstraling van het museum, naast "de exemplarische werking en de innovatieve aanpak".

Het Red Star Line Museum krijgt een cheque van 10.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. Het is niet de eerste keer dat het museum in de prijzen valt. In 2014 kreeg het Red Star Line Museum de Museumprijs 2014 en de Wablieftprijs 2014. Vorig jaar voegden ze daar het "kwaliteitslabel erkend museum 2015" aan toe, en een eervolle vermelding tijdens de European Museum of the Year Award.