Rutten: "We bekijken alles wat economisch zinvol is"

Open VLD staat niet te trappelen voor een meerwaardebelasting, zoals CD&V eist. Maar wie goed luisterde naar partijvoorzitster Gwendolyn Rutten in "Terzake", hoorde dat de Vlaamse liberalen de deur op een kier laten staan.

"We zitten aan de tafel en alles wat economisch zinvol is, zullen we bekijken", zei Rutten in Terzake. Ze wijst de eisen van CD&V dus niet botweg af. Desondanks loopt ze niet warm voor het CD&V-voorstel voor een meerwaardebelasting, want als liberaal is ze allergisch voor nieuwe belastingen. "Als je de intentie hebt om de superrijken te belasten, komt de rekening vaak terecht bij de hardwerkende Vlaming."

CD&V stelt voor dat alleen wie in 10 jaar tijd meer dan 50.000 euro winst boekt, belastingen betaalt op het stuk boven de 50.000 euro. Alles daaronder wordt vrijgesteld. "50.000 euro winst op 10 jaar tijd, dat is 5.000 euro per jaar", rekent Rutten voor. Ze vindt het in de eerste plaats niet fair dat geld waarvoor al is betaald opnieuw wordt belast.

De liberalen herlanceren een oud voorstel voor een nieuwe wet-Cooreman-De Clercq, waarbij spaargeld investeren in de economie fiscaal interessant wordt gemaakt. "Er staat voor 260 miljard op spaarrekeningen", zegt Rutten. "Het zou goed zijn als dat in de economie komt, en het is ook goed dat mensen daar rendement op krijgen." Ze verwijst naar het Eandis-verhaal van enkele weken geleden, waarbij nu gepleit wordt voor meer Vlaamse investeringen in een eigen energienetwerk.

Pittig detail: in 2013 zei ene Steven Vanackere (CD&V) als minister van Financiën dat hij positief stond tegenover een nieuwe wet Cooreman-De Clercq.