Samsung zet productie smartphone Galaxy Note 7 definitief stop

Samsung zet de productie van zijn smartphone Galaxy Note 7, die kampt met brandgevaar, definitief stop. Dat heeft de Zuid-Koreaanse mediagigant bekendgemaakt. Eerder vandaag had het bedrijf eigenaars van een Samsung Galaxy Note 7 al gevraagd het toestel meteen volledig uit te schakelen. Op de beurs van Seoel is het aandeel van Samsung gekelderd.

Het ging al even van kwaad naar erger met de Galaxy Note 7. Samsung kondigde de smartphone in augustus met veel bombarie aan, maar het toestel werd al snel een nachtmerrie voor de grootste smartphoneproducent ter wereld na verschillende meldingen van batterijen die oververhitten of zelfs vuur vatten.

In een officiële mededeling vroeg Samsung eerder vandaag alle eigenaars van een Galaxy Note 7 het toestel volledig uit te schakelen. Winkeliers wereldwijd mogen het ook niet meer verkopen of omruilen, klonk het. Met dat laatste was Samsung begin vorige maand gestart nadat de eerste verhalen over oververhitting waren opgedoken. Dat leek even goed te lopen, tot ook de vervangtoestellen in hetzelfde bedje ziek bleken.

Omdat Samsung er niet in slaagt om de batterijproblemen op te lossen, heeft het bedrijf nu beslist om niet alleen de verkoop, maar ook de productie, definitief stop te zetten, een drastische stap. De gevolgen van het debacle laten zich dan ook op de beurs voelen: de hele heisa deed al 17 miljard dollar aan beurswaarde van Samsung verdampen.

1.200 pre-orders in België, klanten krijgen geld terug

Van de smartphone Samsung Galaxy Note 7 waren in België al 1.200 exemplaren besteld. "Zij kunnen hun geld terugvragen of een andere Samsung-smartphone kiezen en het verschil bijbetalen of terugkrijgen, zegt Samsung-woordvoerder Koen Dekoning.

"We gaan de distributeurs nu op de hoogte brengen, maar onze klanten kunnen in elk geval hun geld terugvragen bij hun verkooppunt." Het toestel kostte in ons land 849 euro.

Onderstaande foto, vrijgegeven door de politie, toont een ontplofte Samsung Galaxy Note 7, in Zuid-Korea.