Trump vindt Paul Ryan "een erg zwakke leider"

De breuk tussen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en parlementsleden van zijn eigen partij lijkt nu totaal. Volgens Trump is Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, een "erg zwakke en incompetente leider". Gisteren had Ryan de Republikeinen opgeroepen om voorrang te geven aan de verkiezingen van een nieuw Congres, eerder dan voor het presidentschap.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De open oorlog bij de Republikeinen lijkt nu in alle hevigheid te woeden. Paul Ryan, één van de invloedrijkste leiders van de partij, zit al een tijd verveeld met de uitspraken van zijn presidentskandidaat Donald Trump. Enkele dagen geleden ergerde hij zich blauw aan een oude video waarin Trump pochte dat hij alle vrouwen tussen de benen kon graaien omdat "hij een ster was".

Gisteren trok Ryan dan helemaal de Rubicon over toen hij zijn partijgenoten opriep om zich bij de verkiezingen van 8 november vooral te richten op het gehoud van de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat. Op die dag kiezen de Amerikanen niet enkel een nieuwe president, maar ook alle leden van het Huis en een derde van de Senaat.

Ryan gaf zo eigenlijk toe dat het hem weinig kon schelen of Trump verkozen werd of niet; het gaat er volgens hem vooral op om te voorkomen dat de Democrate Hillary Clinton "een blanco cheque zou krijgen van het Congres".

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Ryan is zwak en onbekwaam"

Dat werkt als een rode lap op een stier voor Trump en vandaag slaat de Republikeinse presidentskandidaat dus zoals verwacht hard terug. In een tweet spreekt hij over de "oneerlijkheid" van "onze erg zwakke en onbekwame leider Paul Ryan". "Het is goed dat de ketenen nu eindelijk van mij zijn afgevallen om te vechten voor Amerika op de manier dat ik dat wil doen", schrijft Trump nog. 

Trump zegt ook dat hij het tweede debat tegen Hillary Clinton gewonnen heeft, maar dat dat deels teniet wordt gedaan door "het gebrek aan steun van Paul Ryan en anderen".

Ook waarschuwt hij dat -met uitzondering van de "bedrieger" Bernie Sanders- de Democraten elkaar altijd veel loyaler steunen dan de Republikeinen. Of anders: Trump valt niet enkel uit naar Paul Ryan, maar naar de Republikeinse partij in het algemeen.