WHO wil 20 procent belastingen op suikerdrankjes

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spoort landen aan om een belasting van 20 procent of meer te heffen op suikerdrankjes. Dat meldt The Guardian. Op die manier wil ze de zorgwekkende wereldwijde groei van overgewicht en obesitas aanpakken.

Steeds meer landen zijn volop aan het nadenken over de invoering van fiscale maatregelen, die de consumptie van cola’s, limonades en andere suikerdrankjes moeten tegen gaan. De Wereldgezondheidsorganisatie moedigt die inspanningen nu expliciet aan, in de hoop zo niet alleen de lokale campagnes te ondersteunen, maar ook de "globale obesitas crisis" tegen te gaan. Eerder riep het VN-orgaan ook al eens op om maximum 10 procent van het totaal aantal calorieën dat je per dag eet, uit vrije suikers te halen.

Mexico heeft op dit moment al een belasting van 10 procent op suikerdrankjes en daar blijkt de verkoop er effectief significant op achteruit te zijn gegaan. Het Verenigd Koninkrijk plant de invoering van een belasting in 2018, en ook de Filipijnen en Zuid-Afrika praten over mogelijke maatregelen.

Volgens het WHO zal de impact van de taks het grootst zijn op jonge consumenten en op de armere bevolkingsgroepen. “Een belasting op suikerdrankjes zal niet alleen levens redden”, legt Douglas Bettcher van de Wereldgezondheidsorganisatie uit aan The Guardian. “Het zal ook zorgen voor een verlaging van de kosten in de gezondheidszorg én het zal inkomsten creëren, die opnieuw kunnen worden geïnvesteerd in de volksgezondheid”.