Wilmès (MR): "Moment van dramatisering, maar geen crisis"

Vanuit de MR, de partij van premier Michel, wordt geprobeerd de blokkage in het begrotingsoverleg te nuanceren. Minister van Begroting Sofie Wilmès, partijgenote van Michel, wil het woord "crisis" alvast niet in de mond nemen.

"In het zicht van de aankomst is het bij begrotingsgesprekken niet ongewoon dat er oprispingen zijn", probeert Wilmès de crisis te relativeren. Volgens de Begrotingsminister legde CD&V gisteren een nieuw voorstel op tafel. "We werken nu al weken aan de begroting 2017 en die oefening is voor 95 procent rond. Het is dan ook normaal dat we de tijd nemen om dat nieuwe voorstel te bestuderen in het kader van de structurele hervormingen die we willen doorvoeren."

Wilmès wil het woord "crisis" dan ook niet in de mond nemen. "Dit is hoogstens een moment van dramatisering", formuleert ze de blokkage in de begrotingsgesprekken en het uitstel van de State of the Union.

"Zoals altijd in politiek massagewerk nodig om te kunnen bevallen"

"We wisten dat de begrotingsoefening moeilijk zou zijn, de economische omstandigheden zijn niet simpel. En zoals altijd in de politiek is er veel massagewerk nodig om te kunnen bevallen", zegt ook Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR).

"Sommige zwangerschappen zijn moeilijker dan andere, maar dat wil niet zeggen dat de baby daarom niet levensvatbaar zou zijn."

"De Vlaamse partijen hebben andere gevoeligheden en zoals altijd is het de MR die de synthese maakt. Wij vormen een soort maïzena in deze regering", aldus nog Defraigne. Zij toont zich "eerder voorstander" van een meerwaardenbelasting. "We moeten nadenken over een verruiming van de fiscale grondslag en een meer evenwichtige fiscaliteit", klinkt het.

Meest gelezen