5 films die u moet gezien hebben op Film Fest Gent

Nog tot volgende week vrijdag vindt het Film Fest Gent plaats. Onze filmman Ward Verrijcken somt vijf films op die u moet gezien hebben.
©IFC Films/Courtesy Everett Collection

Personal shopper

De onvergelijkbare Kristen Stewart speelt het titelpersonage: een jonge vrouw die de outfits moet samenstellen van een verwende actrice. Terwijl ze door Parijs raast op haar Vespa, probeert ze ook contact te leggen met haar overleden tweelingbroer. "Personal shopper" is een unieke mystieke thriller, met een glansrol voor de Amerikaanse steractrice die definitief haar "Twilight"-imago afwerpt. Stewart werkte al eerder zeer succesvol samen met de Franse regisseur Olivier Assayas in "Clouds of Sils Maria", waarvoor ze een César won. Assayas komt zijn nieuwe film in Gent voorstellen.

A quiet passion

“A quiet passion”, geregisseerd door de grote Terence Davies, vertelt het verhaal van de Amerikaanse schrijfster Emily Dickinson. Het overgrote deel van haar leven bracht ze thuis door en ze is nooit getrouwd. Het is een aangrijpend verhaal over een proto-feministe die pas erkenning kreeg na haar dood. De film werd grotendeels opgenomen in België en is opgebouwd rond de glorieuze vertolking van de Amerikaanse topactrice Cynthia Nixon, bekend van "Sex and the city". Ernstige maar aangrijpende cinema. Davies is eregast op het festival.

Home

Op zondag 16 oktober gaat de nieuwe film van Fien Troch in Belgische première in Gent. Het verhaal gaat over de soms onmogelijke communicatie tussen twee generaties. De zeventienjarige Kevin gaat na zijn tijd in een gesloten instelling bij zijn tante inwonen. Hij en zijn vrienden halen soms hard uit, het gevolg vaak van falend ouderschap. Troch won al een welverdiende regieprijs op het filmfestival van Venetië voor "Home", en zit in Gent met haar film in de officiële competitie. Schokkend en onvergetelijk.

The light between oceans

Wie nostalgische romantiek in een historische setting kan smaken, is hier aan het juiste adres. Deze adaptatie van de bestseller van M. L. Stedman vertelt het verhaal van een koppel met een kinderwens dat in een vuurtoren woont. Op een dag spoelt een bootje aan met het lijk van een man en een gezonde baby. Ze beslissen het kind op te voeden, maar dan komen ze een weduwe tegen die haar man en kind verloor op zee. Regisseur Derek Cianfrance komt naar Gent om zijn film voor te stellen. Hij wist prachtige vertolkingen te ontlokken van Michael Fassbender en Alicia Vikander, die sinds de opnames ook in het echt een koppel vormen.

Souvenir

Op het filmfestival van Toronto wisten ze deze Belgische film zeer te waarderen: de tweede langspeler van de Oostendse cineast Bavo Defurne (na "Noordzee, Texas"). Defurne wist niemand minder dan de Franse acteerlegende Isabelle Huppert te verleiden voor de hoofdrol in dit verhaal over een vergeten zangeres die ooit Songfestival-dromen koesterde en die aarzelend haar carrière weer oppikt. Huppert komt de film zelf voorstellen op de slotavond van Film Fest Gent, op vrijdag 21 oktober.