Abdeslam heeft geen advocaten meer: "Hij zegt dat Allah over hem zal waken"

Omdat hij zich hult in een absoluut stilzwijgen, wensen de advocaten van Salah Abdeslam hem niet meer te verdedigen. Volgens Sven Mary en de Franse toppleiter Frank Berton ziet de terreurverdachte zelfs af van zijn recht op verdediging. "Hij zegt dat Allah over hem zal waken."

Salah Abdeslam, de enige overlevende terrorist van de aanslagen van 13 november in Parijs, hult zich al maandenlang in stilzwijgen. Zijn advocaten trekken nu hun conclusies. "Ik wil niet langer de advocaat zijn van iemand die beslist heeft zich niet te verdedigen", zegt advocaat Frank Berton in een gesprek met De Standaard.

De Franse toppleiter en zijn Belgische confrater Sven Mary lieten aan Abdeslam weten dat ze niet langer zijn advocaat zijn. Salah Abdeslam zou geen nieuwe advocaat meer willen. "Toen we hem onze beslissing meedeelden, heeft Abdeslam me gezegd dat hij een brief aan de onderzoeksrechter zou richten waarin hij afzag van zijn recht op verdediging", aldus Frank Berton. "Hij zegt dat Allah over hem zal waken."

Voor de duidelijkheid: dat kan perfect. Althans voor de duur van het onderzoek. Als het proces uiteindelijk start, moet Abdeslam verplicht een advocaat aan zijn zijde hebben.

"Gevoel van verspilling"

Berton en Mary namen hun beslissing omdat Abdeslam blijft weigeren in Frankrijk een verklaring af te leggen over de aanslagen van 13 november. Telkens als Abdeslam voor de onderzoeksrechter wordt geleid, beroept hij zich op zijn zwijgrecht. En dat, zo zeggen de beide advocaten, is tegen de afspraken die al voor zijn uitlevering aan Frankrijk werden gemaakt.

"Ik heb een gevoel van verspilling", zegt Berton vandaag in een interview van Mary en hemzelf met de Franse omroep BFMTV. Hij denkt dat de permanente videobewaking van zijn client diens gedrag mee bepaalt. "Ik heb gezien hoe Abdeslam zich maand na maand meer afsloot van de wereld. Als iemand dag en nacht je doen en laten volgt, dan word je gek."

Volgens het duo zijn de nabestaanden van de aanslagen in Parijs de werkelijke slachtoffers van deze situatie. "Zij hebben het recht om de waarheid te kennen en om een kans te krijgen het onbegrijpelijke te begrijpen."