Beenbreuk Harrison Ford kost productiehuis 2 miljoen dollar

Het Britse productiehuis achter de Star Warsfilms moet een boete van 2 miljoen dollar betalen na een arbeidsongeval met acteur Harrison Ford. Hij brak tijdens de opnames van de laatste Star Warsfilm zijn been op de set. Dat komt Foodles Production, een dochterbedrijf van Disney, nu duur te staan.
2013 Getty Images

Tijdens een repetitie in het decor kwam Fords linkerbeen geklemd te zitten tussen een hydraulische deur.  Zijn verdediging pleitte dat de acteur op het moment van het ongeval niet in de gaten had dat hij effectief klem zou komen te zitten, omdat de deur tijdens eerdere repetities gewoon open was blijven staan. Ford moest een operatie ondergaan om zijn zware breuk te herstellen. Achteraf kwam er bovendien nog lichte plastische chirurgie aan zijn hand aan te pas.

Het Britse comité voor gezondheid en veiligheid (HSE) spande een zaak in tegen productiebedrijf Foodles Production. Het bedrijf had meteen na het incident al toegegeven dat ze de veiligheidsvoorschriften op de werkvloer op twee punten had geschonden.

"De grootste fout die hier werd gemaakt, is het gebrek aan communicatie", oordeelde het hof. "Als je risico's op de set bewust verzwijgt, dan vervalt het nut van een veiligheidsbriefing. Als M. Ford op de hoogte was geweest van het mogelijke gevaar, dan had dit ongeval vermeden kunnen worden." Die nalatigheid komt het bedrijf nu duur te staan.