Begrotingsgesprekken vandaag wellicht niet tot de finish

De regering buigt zich ook vandaag onverminderd over de begroting. Premier Charles Michel (MR) geeft voorlopig nog de voorkeur aan aparte gesprekken met zijn vicepremiers. De kans lijkt klein dat er vanavond of vannacht een akkoord wordt gevonden. Intussen blijft het gekibbel voortduren.
Jasper Jacobs

De onenigheid over de grote sociaal-economische maatregelen blijft groot onder de coalitiepartners. De N-VA eist de hervorming van de belasting op bedrijven. CD&V wil een meerwaardebelasting op aandelen. Open VLD wil dan weer het aankopen van aandelen bij gewone spaarders stimuleren.

De N-VA wil in geen geval de hervorming van de vennootschapsbelasting aan de eisen van CD&V en Open VLD koppelen. De partij benadrukt dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) sinds dit voorjaar aan die hervorming werkt, terwijl de twee andere dossiers slechts ideeën zijn die nog veel studiewerk vereisen. Volgens Van Overtveldt is een meerwaardebelasting trouwens helemaal niet nodig om de vennootschapsbelasting te kunnen verlagen. "Iedereen die iets anders beweert, kant zijn dossier niet", twittert hij.

De premier geeft momenteel nog steeds prioriteit aan bilaterale contacten, zo is te horen bij zijn woordvoerder. Michel wil zo "de laatste arbitrages uit de weg ruimen."

Hoe dan ook zal de premier morgen aanwezig zijn in het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer. Normaal gezien had hij gisteren zijn state of the union moeten houden, maar de blokkering in de onderhandelingen doorkruiste die traditie. Nadien wilde de oppositie de eerste minister in het parlement aan de tand voelen, maar de meerderheid stemde die vraag weg.