Donald Trump is de persoon die luid en duidelijk "nee" zegt

In de rubriek "Vlamingen in de VS" laten we Vlamingen aan het woord die in één van de staten van Amerika wonen. Zij beschrijven hoe ze de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november ervaren. Vandaag: Louisiana.

Begin 2016 verhuisde ik naar een stad in het zuiden van de Verenigde Staten, in de staat Louisiana. Lake Charles telt zo’n 70.000 inwoners en staat vooral bekend voor het grote aantal casino’s in de omgeving. Voor ik de grote stap zette, kreeg ik vaak opmerkingen over de omgeving waar ik heen trok. “Oei, Louisiana. Dat is toch in de Bible Belt?”

Inderdaad, dat klopt. Mensen verwijzen vaak naar het zuiden van de VS als de Bible Belt, oftewel de regio waar vele fanatieke gelovigen en conservatieven wonen. De regio waar voor elke vergadering op het werk het volkslied wordt gezongen en het schenden van de nationale vlag een echt misdrijf is. De regio waar de Confederate Flag uit de Amerikaanse burgeroorlog nog trots in voortuinen wappert. Louisiana is een staat met een rijke cultuur, en met een rijkdom aan mensen met luide politieke meningen.

Politieke Facebookposts alom

Ook in mijn persoonlijke omgeving bevindt zich een groot aantal mensen die hun overtuigingen over de politieke toestand van het land graag met de wereld delen. Dat wordt vooral gedaan in de vorm van gedeelde Facebookposts. Je kent die ene persoon wel: die verre tante die om de haverklap een nieuwe slogan of mop deelt op haar Facebook. Wel, mijn aangetrouwde familie en de meeste van de vrienden van mijn man zijn allemaal zo. Maar in plaats van grapjes en inspirerende quotes posten zij politieke boodschappen. De meest populaire topics zijn wetten over wapens, de Bijbel en het Amerikaanse leger. Aan welk einde van het spectrum ze zich dan ook bevinden, iedereen heeft er wel iets over te zeggen.

Het is belangrijk om genuanceerd te zijn over dit "spectrum". Het spectrum heeft eigenlijk maar twee kanten. In tegenstelling tot in België zijn er in de Verenigde Staten slechts een beperkt aantal politieke opties. Je bent Democraat of je bent Republikein, wat gelijkstaat aan liberaal of conservatief. Tot nu toe bestaat er niet echt een optie in het midden die er echt toe doet. In Louisiana stemmen ze vooral Republikeins, met als presidentskandidaat Donald Trump.

"In mijn omgeving stemmen ze op Trump"

Om het zacht uit te drukken: Donald Trump is een controversieel man. Hij doet sterke uitspraken en neemt geen blad voor de mond. Ik merk op dat dit soort houding erg geapprecieerd wordt in mijn omgeving. "Eindelijk iemand die durft zeggen wat er moet worden gedaan", is een gevoel dat hier vaak opduikt. Bij een groot deel van de bevolking in het zuiden van Amerika leeft een echte angst dat ze op een bepaald moment hun wapens zullen moeten inleveren en dat immigranten hun jobs zullen afnemen.

Voorts zijn ze bang dat de Democraten het geloof uit de grondwet willen schrappen en dat het homohuwelijk een negatieve invloed op kinderen heeft. In de ogen van velen in Louisiana is Trump de persoon die luid en duidelijk "nee" zegt. Trump zegt "nee" tegen het homohuwelijk. "Nee" tegen immigranten. "Nee" tegen een aanpassing van de wapenwet en de grondwet. Maar Donald Trump is vooral iemand die "nee" zegt tegen alle waarden van de Democraten.

Hoewel de meeste mensen in mijn persoonlijke omgeving op Trump zullen stemmen, zijn ze er niet allemaal erg blij mee. In het begin van het jaar, toen Trump nog niet verkozen was als kandidaat voor de Republikeinse partij, postte een familielid van mijn man dat Trump "een idioot" was en verklaarde ze hem voor gek. Datzelfde familielid zie je nu op Facebook verkondigen dat Slinkse Hillary een crimineel is, en dat Trump de enige persoon is die Amerika kan redden van de afgrond. Haar standpunt ging van "Trump, nee!" tot "Trump, onze enige hoop!" in slechts een paar maanden.

"Er bestaan gelukkig medicijnen tegen pest en cholera"

En daar komt het uiteindelijk op neer. Mensen in Louisiana hebben een zeer sterke mening over de kandidaat die opkomt voor hun partij. Ze stemmen liever op iemand van wie ze beseffen dat hij niet bepaald een goede kandidaat is, dan voor de kandidaat van de andere partij. De verkiezingen in Amerika van 2016 draaien vooral om "nee" zeggen tegen dingen. Stemmers zeggen "nee" tegen de Democraten of "nee" tegen de Republikeinen. Ze zeggen "Nee!" tegen Hillary of "Nee!" tegen Trump. Helaas roepen slechts weinigen "Ja!" tegen hun presidentskandidaat. Te vaak lijken deze verkiezingen op het kiezen van de minst slechte persoon.

Gelukkig is dit een gevoel dat elke vier jaar opnieuw bovenkomt. Een omschrijving als "kiezen tussen de pest of de cholera" is iets dat tijdens elk verkiezingsproces in Amerika in de mond genomen wordt. Ik zeg "gelukkig", omdat achteraf blijkt dat de president zo slecht nog niet was. Bush bleek achteraf best wel sympathiek, en Obama wordt gezien als een man van het volk die toch op heel wat waardering kan rekenen. Nochtans kregen ook zij bakken kritiek te verwerken tijdens hun campagnes.

Maar het is eigen aan Amerika. Ze overdrijven graag. In Louisiana denken ze dat Hillary de duivel is en Trump hun ultieme bevrijder. Maar stiekem denk ik dat ze er wel mee zullen leren leven, hoe het dan ook uitdraait. In deze tijden bestaan er gelukkig medicijnen tegen de pest of de cholera. Toegediend om de 4 jaar.