In Duitsland opgepakte terreurverdachte pleegt zelfmoord

In een gevangenis in de Duitse stad Leipzig heeft de 22-jarige terreurverdachte Jabr al-Bakr zich van het leven beroofd in zijn cel. Al-Bakr was maandag opgepakt, dankzij de steun van enkele Syrische vluchtelingen bij wie hij zich wou verschuilen. Hij zou van plan geweest zijn om een bomaanslag uit te voeren in Duitsland.

Al-Bakr wordt er van verdacht dat hij nog deze week van plan was een aanslag uit te voeren in de Bondsrepubliek. Onder meer treinen en een luchthaven in de Duitse hoofdstad Berlijn zouden daarbij geviseerd worden.

Die plannen werden blijkbaar verijdeld en in een woning van al-Bakr in de Oost-Duitse stad Chemnitz werden explosieven gevonden. De man zelf kon ontsnappen, maar wou daarna onderduiken bij twee Syrische vluchtelingen die hem echter overmeesterden en uitleverden aan de politie. Veel Duitsers beschouwen die Syriërs nu als helden en het imago van de vluchtelingen is daardoor flink verbeterd.

Al-Bakr werd daarop opgesloten in een gevangenis in Leipzig en vanavond is hij daar nu dood teruggevonden in zijn cel. Wellicht wou hij op die manier verhinderen dat de Duitse politie informatie van hem zou krijgen.

Geen IS, maar eerder Al Qaeda?

Jabr al-Bakr was een Syriër en kreeg vorig jaar asiel in Duitsland. Al snel werd hij echter door de politie verdacht van radicalisering. In de herfst van vorig jaar zou hij in Turkije en ook in Syrië geweest zijn.

Volgens sommige bronnen zou hij in Idlib geweest zijn, een provincie in het noordwesten waar het regeringsleger van Bashar al-Assad en Jabhat Fatah al-Sham vechten om de controle. Dat is laatste is de nieuwe naam voor het vroegere Nusrat-front dat sinds kort beweert de banden met de terreurgroep Al Qaeda te hebben doorgeknipt. Analisten zien daar eerder "window dressing" in, een truuk om Fatah al-Sham voor te stellen als een rebellengroep eerder dan terreurgroep.

Hoe dan ook is de andere beruchte terreurgroep IS in Idlib niet actief. Dat zou er kunnen op wijzen dat Jabr al-Bakr eerder banden zou hebben met Al Qaeda dan met IS, maar vaste aanwijzingen zijn er nog niet.