ING België verhuist marktenzaal naar Londen

De bank ING België gaat de marktenzaal in Brussel verhuizen naar Londen. Dat meldt de website van De Tijd. De IT-afdeling zou dan weer overgebracht worden naar de Aziatische stadstaat Singapore. Dat past in een grote herstructurering die ING eerder aankondigde en waardoor 3.500 banen in ons land zouden verdwijnen.

ING heeft drie tradingzalen in Europa, namelijk in de thuishaven Amsterdam, in Brussel en in Londen. Die handelen onder meer in aandelen, afgeleide producten, valuta en grondstoffen. 

De Brusselse marktenzaal zou nu gesloten worden en de activiteiten onvergebracht naar Londen. Dat zou ongeveer 50 banen kosten. Ook de tradingactiviteiten in Amsterdam zouden worden overgeheveld naar Londen. Daar zouden dan 70 banen verloren gaan.

De herstructurering is op het eerste zicht opmerkelijk omdat Londen bij een komende brexit buiten de Europese Unie zou vallen. Anderzijds zou een brexit de financiële sector in Londen ook kunnen bevrijden van de Europese regelgeving. Volgens voorstanders van een brexit zou dat de financiële sector in Londen meer vrijheid en armslag geven.

Anderzijds zou ING de IT-diensten achter de marktenzaal in Brussel dan weer overbrengen naar Singapore in Zuidoost-Azië. Singapore is een belangrijk financieel en economisch centrum in die regio, maar beschikt over veel know how en is een erg stabiel land.

Marktenzalen in ons land kalven af

Een marktenzaal is een erg dynamisch onderdeel van een bank. De mensen die er werken verhandelen allerlei financiële producten voor klanten, behandelen de financiering van bedrijven en doen aan trading om risico's voor bedrijven inzake de prijzen van grondstoffen en buitenlandse valuta in te dekken.

De voorbije jaren zijn er in Brussel echter al veel banen verloren gegaan in die marktenzalen. ING heeft de grootste marktenzaal in ons land met 312 medewerkers voor KBC, BNP Paribas Fortis, Belfius en de Bank Degroot-Petercam (bron De Tijd).

Sinds de financiële crisis van 2008 zijn vooral de activiteiten van BNP Paribas Fortis en Belfius (eerder Dexia België) afgebouwd. ING zet dus nog verder het mes in die sector.