IS ronselt steeds meer minderjarigen om hier aanslagen te plegen

Terreurgroep IS probeert steeds meer Belgische minderjarigen over te halen om aanslagen te plegen. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd door het federaal parket. "De jongeren worden niet meer aangesproken om in Syrië te gaan strijden, wel om in ons land aanslagen te plegen."
Archieffoto: bloemen na de aanslag in Maalbeek

Het federaal parket heeft de afgelopen maanden een tiental dossiers geopend over jongeren die geronseld werden om in eigen land aanslagen te plegen.

Het ronselen van jonge kandidaat-jihadisten gebeurt doorgaans via sociale media. Daarbij wordt vaak gebruikgemaakt van de app Telegram, het versleutelde en daarom ook geliefkoosde berichtenkanaal van terroristen. "Het gaat vaak om open chatruimtes, waar je enkel toegang toe krijgt via een uitnodiging", zegt VRT-journalist Rudi Vranckx. "Dat gaat vaak via-via, maar eens je erin zit, kan je er ook wel in blijven en kan je snel worden meegesleurd."

De geronselde jongeren zijn niet alleen minderjarige jongens, maar ook meisjes. Meestal schommelt hun leeftijd rond 16-17 jaar.

Aangezien het federaal parket niet bevoegd is voor minderjarigen, moet het die informatie telkens doorspelen aan het jeugdparket, al blijft het federaal parket de dossiers wel in handen houden. Veelal worden de jongeren door de jeugdrechter in een jeugdinstelling geplaatst.

Rachid Kassim

Minderjarigen die door IS geronseld worden, blijken elkaar ook aan te steken. Maar onder de ronselaars duikt één naam toch in verschillende dossiers op: Rachid Kassim. "De meest beruchte tele-terrorist op afstand", zegt Vranckx. 

Kassim is een Fransman die vanuit Syrië jihadisten aanstuurt om aanslagen te plegen. Zoals de twee Franse twintigers die in juli een pastoor hebben vermoord in een kerk in Noord-Frankrijk. Of de moord op een Frans politiekoppel.

Kassim had naar verluidt ook contact met de jongeman die het beruchte Verviers-filmpje opnam, waarin een andere jongen, de zoon van een imam, opriep om christenen te vermoorden. De Fransman plaatste ook namen en foto's van Belgische militairen op het internet.

Bekijk de analyse van Rudi Vranckx

"Dit zat er eigenlijk aan te komen", benadrukt Vranckx. "Sinds een jaar lijdt IS militaire nederlagen in Syrië en Irak. Ze zoeken andere methodes, onder meer via aanslagen bij ons. Ze zoeken naar kwestbare groepen: psychologisch gestoorden, criminelen of jongeren."