Kennis van Berbers van Hedwig (64) gaat viraal en daar schrikt ze zelf van

Het regent reacties op de video waarin de Antwerpse Hedwig Van der Velden (64) haar kennis van zowel het Arabisch als het Berbers tentoonspreidt. "Kippenvel", "respect" en "ze spreekt beter Arabisch dan wij, hoedje af", het zijn maar enkele van de vele commentaren. Op twee weken tijd werd het filmpje maar liefst 119.000 keer bekeken en meer dan 2.000 keer gedeeld. "Zelf ben ik niet zo intensief met Facebook bezig, dus het was schrikken om te horen dat er zoveel reactie op komt. Positief, al mag er ook genoeg aandacht gaan naar de boodschap dat we elkaar beter moeten leren kennen", aldus Van der Velden in een gesprek met onze redactie.

In de video, die eigenlijk deel uitmaakt van de documentaire "Vlaamse pioniers van het migrantenwerk" uit 2014, richt Van der Velden zich tot de Marokkaanse gemeenschap: "Jullie buren, ga naar hen toe, spreek met hen en deel jullie leven met hen."

Zelf is ze als kind wat in het Arabisch en Berbers gerold. Uit noodzaak, om te kunnen communiceren met de ouders van Marokkaanse vriendjes. "Daarnaast spreek ik ook een mondje Turks en ben ooit begonnen met Chinees. Pas op, ik ben geen filoloog en spreek verre van foutloos, maar ik gebruik de talen om met de mensen te praten."

Praat eens met de buurman

"Elkaar begrijpen, is nu nog veel belangrijker dan vroeger. Spijtig genoeg leven mensen meer en meer naast elkaar. Het lijkt alsof de hele maatschappij opgedeeld is in groepen. Niemand kan ontkennen dat er de afgelopen tijd heel erge dingen gebeurd zijn, maar het is wel belangrijk om te weten dat de moslimgemeenschap dat even verschrikkelijk vindt als iedereen. We moeten elkaar opnieuw leren kennen en niet zomaar afgaan op het oordeel van anderen. Dan kan door met elkaar te praten. Tenslotte hebben we meer gelijkenissen dan verschillen."

"Door taal vallen er een heleboel barrières weg en kan je wantrouwen overwinnen. Als je iemand op straat of in de tram uitleg kan geven in zijn eigen taal, dat is als de zon die doorbreekt. De mensen bloeien op."

Niet allemaal rozengeur en manenschijn

"Natuurlijk valt zo'n contact af en toe ook tegen. Dat is niet meer dan normaal. Soms vang ik ook dingen op die ik liever niet hoor. Als er gescholden wordt, versta ik dat ook allemaal natuurlijk. Maar door met elkaar te praten, kan je eigenlijk alleen maar winnen."