Kookboek van surrealistische meester Dalí komt opnieuw uit

Een overleden schilder die een kookboek uitbrengt: het is geen surreële grap. Het zogenoemde "gulle en erotische" receptenboek van Salvador Dalí wordt 43 jaar na zijn release opnieuw uitgebracht door Amazon, zo meldt de uitgeverij zelf.

Dalí zelf was een begenadigd kok. Samen met zijn vrouw Gala werkte hij tal van recepten uit. Het koppel stond erom bekend graag uitgebreide diners te organiseren voor vrienden en kennissen.

136 gekke creaties werden gebundeld in 12 hoofdstukken met opvallende titels. Deoxyribonucleic Atavism, gaat over groentegerechten, onder Prime Lilliputian malaises, vinden hobbykoks de vleesgerechten. Hoofdstuk 10 "I Eat GALA” gaat dan weer louter over lustopwekkend voedsel.

Van "Les diners de Gala" zoals Dalí's receptenboek heet, werden in 1973 amper 400 stuks uitgebracht. Op veilingen zijn de exemplaren een gegeerd goed geworden. Uit het boek blijkt onder meer dat Dalí absoluut geen fan was van spinazie. Hij noemt de groente "verfoeilijk" en "onterend". Zijn "kikkerpastei" is naar eigen zeggen dan weer een topgerecht.

Amazon brengt het boek op 20 november opnieuw uit. Met de release vlak voor de kerstperiode zou het boek wel eens een bestseller kunnen worden, volgens de uitgeverij. In de nieuwe versie staan immers foto's van Dalí zelf met zijn gerechten.

Dalífans en koks die openstaan voor een experiment in de keuken kunnen het boek nu al bestellen via Amazon. Daar wordt het boek aangeprezen met een uitspraak van de grootmeester zelf. "Het draait allemaal rond het plezier van smaken. Wie nauwgezet calorieën telt, en daardoor de leuke kant van eten tot een hel maakt, leg dit boek dan onmiddellijk weg. Het is véél te levendig, agressief en onbeschaamd voor u", klinkt het.