Lily Allen: "Ik verontschuldig me in naam van mijn land"

De Britse zangeres Lily Allen is zwaar onder de indruk na een bezoek aan de "Jungle", het vluchtelingenkamp in Calais. Vooral een gesprek met een jonge Afghaanse vluchteling maakt indruk op haar: ze barst in tranen uit en biedt de jongeman excuses aan in naam van haar land.

Momenteel leven er naar schatting 600 à 900 niet vergezelde minderjarige jongeren in het vluchtelingenkamp in Calais. Alle vluchtelingen daar proberen van daaruit Groot-Brittannië te bereiken, meestal op vrachtwagens via de Kanaaltunnel of via de ferry's naar Dover. Maar het kamp in Calais moet verdwijnen van de Franse autoriteiten omdat het te veel overlast veroorzaakt.

Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd zal Londen minderjarige vluchtelingen binnenlaten die recht hebben om Groot-Brittannië binnen te komen. Dit jaar zijn volgens Londen al 80 niet begeleide minderjarigen binnengelaten. 

Lily Allen reisde naar Calais en sprak er met een 13-jarige Afghaan, wiens vader al in Birmingham verblijft. Strikt genomen moet de jongen dus de toelating krijgen om naar Groot-Brittannië te reizen, maar de procedure is langzaam. De jongen verblijft inmiddels al twee maanden in Calais en is naar eigen zeggen zo wanhopig dat hij elke nacht op een vrachtwagen richting Groot-Brittannië probeert te raken.

"We wachten tot de vracht wagen stopt, en dan klimmen we erop. Gisteravond waren we erin geslaagd, maar de politie heeft ons ontdekt", vertelt hij. "Ze begonnen ons te slaan." De jongen is vanuit Afghanistan op de vlucht gegaan voor de taliban. "De taliban gingen mij vermoorden", vertelt hij tegen Allen.

De zangeres is geraakt door zijn verhaal. "Op drie momenten in je leven heeft Groot-Brittannië je in gevaar gebracht. We hebben je land gebombardeerd, we hebben je overgelaten aan de taliban en nu moet je je leven riskeren om in ons land te raken."

"Ik verontschuldig me in naam van mijn land voor wat we je hebben aangedaan", barst ze in tranen los. "Het is oké", sust de jongen.

"Geen manier om crisis aan te pakken"

Lily Allen reisde naar Calais voor het BBC-programma "Victoria Derbyshire". Ze hielp als vrijwilligster mee in een opslagplaats waar hulpgoederen verzameld werden, maar ze raakte ontroerd door de wanhopige verhalen die vrouwen en kinderen vertelden.

"Deze mensen hebben het comfort en de stabiliteit die ze vroeger kenden moeten opgeven. Ik denk niet dat iemand uit vrije wil de keuze zou maken om in deze Jungle te verblijven. Ik zit tijdens etentjes vaak genoeg naast miljonairs, ik zou hen de volgende keer graag willen vragen om wat geld uit hun zakken te halen", vertelt ze.

"Het leven is voor mij heel wat makkelijker als ik al die dingen negeer", vertelt ze eerlijk. "Dit is echt geen manier om een humanitaire crisis aan te pakken."