Na tweede debat leidt Clinton nog steeds op Trump

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton leidt ook na het tweede debat nog steeds in de peilingen. Ze staat nu 8 procentpunten voor op haar Republikeinse rivaal Donald Trump. Ondanks het pittige debat maandag, blijven de uitgelekte uitspraken van de Republikein hem achtervolgen. 1 op de 5 ondervraagde Republikeinen vindt dat hij zich moet terugtrekken als kandidaat.

De peilingen afgelopen weekend waren al een teken aan de wand dat het niet zo goed gaat met de campagne van Trump. Na de 11 jaar oude geluidsopnames die eind vorige week opdoken -waarin de Republikein seksistische uitspraken deed- was afgelopen weekend zijn achterstand op Clinton al flink toegenomen. Volgens een poll van The Wall Street Journal en NBC van tijdens het weekend liep de Democrate zelfs 11 procent uit op de Republikein.

Tijdens het tweede presidentieel debat was het Trump dan ook vooral om damage control te doen. In zijn geval betekende dat frontaal in de aanval gaan door net voor het debat een persconferentie te organiseren met slachtoffers van Bill Clinton en tijdens het debat zelf daar flink op door te hameren. Trump heeft daar ongetwijfeld zijn trouwe aanhang mee geplezierd, maar zwevende kiezers kon hij er niet echt mee overtuigen.

Dat laatste blijkt alvast uit de cijfers van de peilingen na het tweede debat. Trump kan volgens de peiling van Reuters/Ipsos nog 37 procent van de geregistreerde kiezers overtuigen tegenover 45 procent voor Clinton. 18 procent geeft overigens aan dat ze geen van beide kandidaten wensen te steunen. Dat laatste heeft onder meer te maken met het e-mailschandaal rond Clinton en de Wikileakslekken.

De respondenten moesten ook aangeven in hoeverre de uitgelekte uitspraken van Trump een reden zijn voor de Republikein om uit de race te stappen. Voor ruim 40 procent van alle respondenten moet hij zijn kap over de haag gooien. Zijn partijaanhangers zijn minder streng: voor slechts 1 op de 5 van de ondervraagde Republikeinen moet hij door de uitspraken onmiddellijk zijn campagne stopzetten.

Bovendien vindt bijna 70 procent van hen dat de partijleiders Trump moeten blijven steunen. Dat laatste is slecht nieuws voor de hele reeks Republikeinse kopstukken die Trump nu openlijk afvallen. In vele gevallen zou dit voor hen negatief kunnen uitdraaien. Naast presidentsverkiezingen worden ook de vertegenwoordigers van het Congres verkozen.

Het onderzoek vond plaats bij 2.386 Amerikanen van wie er 1.605 geregistreerde kiezers zijn. 798 van de respondenten noemde zichzelf Democraat, 586 Republikein. De foutenmarge bedraagt 3 procent voor alle geregistreerde kiezers en respectievelijk 4 en 5 procent voor de Democraten en de Republikeinen.