Obama roept Republikeinen op om steun voor Trump in te trekken

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de toplui van de Republikeinse partij aangespoord om hun steun voor hun presidentskandidaat Donald Trump in te trekken. Volgens Obama houdt het geen steek dat ze de controversiële uitspraken van Trump veroordelen terwijl ze hem nog steeds steunen in de race naar het Witte Huis.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Trump ligt de laatste week zwaar onder vuur nadat een filmpje is uitgelekt waarin hij seksistische uitspraken doet over vrouwen. Zo is te horen dat Trump vindt dat "vrouwen je alles laten doen als je een ster bent". Hij benadrukt zelfs dat je dan ook "naar hun geslachtsdeel kan grijpen". Hoewel het filmpje al van enkele jaren geleden dateert, wordt er toch zwaar aan getild, ook bij de Republikeinse partij. 

Verschillende topmannen van de partij hebben de uitspraken van Trump ook publiekelijk veroordeeld. "Als echtgenoot en vader voel ik mij beledigd door de woorden en daden die door Donald Trump worden beschreven in een video van 11 jaar oud", liet Trumps running mate Mike Pence weten.

Paul Ryan, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden deed maandag dan weer een oproep aan zijn Republikeinse partijgenoten om vooral de parlementszetels in het Huis en de Senaat als inzet te maken van de verkiezingen van 8 november. Hij lijkt daarbij uit te sluiten dat Trump president zou worden. Bovendien weigert hij om voortaan nog campagne te voeren voor Trump. De denigrerende uitspraken van Trump waren er voor Ryan blijkbaar te veel aan.

Voor Obama mag het echter allemaal wat verder gaan. Zo roept hij alle toplui van de Republikeinse partij om om hun steun voor Trump op te zeggen. "Je hebt nu mensen die zeggen dat ze niet akkoord zijn en dat ze het echt afkeuren, maar ze steunen Trump nog altijd als presidentskandidaat", aldus Obama op een campagnebijeenkomst van de Democraten. "Ze vinden nog steeds dat hij president moet worden. Dat houdt volgens mij geen steek." Volgens Obama zou Trump met dergelijke uitspraken zelfs niet worden aangenomen in een buurtwinkel.