Ouders gesneuvelde soldaat hekelen Trumps "schaamteloze politieke gewin"

De ouders van Humayun Khan, een in Irak gesneuvelde soldaat, zijn niet te spreken over het feit dat Trump "het pijnlijke verlies van de familie heeft misbruikt voor zijn eigen politieke gewin". Trump liet tijdens het tweede presidentiële debat op 9 oktober vallen dat hun zoon nog in leven geweest zou zijn, indien Trump toen president zou zijn geweest.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Tijdens het debat werd Trump de vraag voorgeschoteld of hij -net als zijn running mate Mike Pence- terugkwam op zijn eerdere plan om een ban op alle migratie van moslims in te voeren. Trump antwoordde daarop door te stellen dat Humayun Khan -wiens ouders naar aanleiding van de moslimban een emotioneel pleidooi hielden tegen Trump- nog zou leven, mocht hij president geweest zijn in 2003. Omdat hij in tegenstelling tot Clinton tegen de invasie in Irak was.

Eerder tijdens het debat had Clinton Trump verweten dat hij door zijn uitlatingen over Khans familie verdeeldheid heeft gezaaid. De vader van Khan had op de Democratische Conventie een emotioneel pleidooi gehouden naar aanleiding van Trumps moslimban. Daarna ontstond een eerste rel, toen de Republikein verklaarde dat Khans vrouw -die tijdens het pleidooi zwijgzaam naast hem stond- waarschijnlijk niets gezegd had, omdat dat niet “toegestaan” was, iets wat Trump niet in dank werd afgenomen.

Uiteindelijk nuanceerde Trump tijdens het tweede presidentieel debat zijn moslimban door te stellen dat zijn plan zich nu vooral toespitst op extreme vetting – het uitgebreid controleren van de achtergrond van een persoon voor hij wordt toegelaten in de Verenigde Staten.

Herbekijk het stuk uit het debat: