Studentenprotest in Zuid-Afrika escaleert weer

In de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria zijn er hevige rellen geweest tussen protesterende studenten en de ordediensten. Het studentenprotest in Zuid-Afrika duurt nu al meer dan een jaar en is gericht tegen de aangekondigde verhoging van het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs.

Het aanhoudende studentenprotest is een uiting van de frustraties van veel - vooral zwarte - jongeren over de hoge kosten van het hoger onderwijs, waardoor zij in de praktijk uit de universitaire boot vallen. Sommige studenten eisen nu dat alle universiteiten in het land sluiten tot de overheid gratis onderwijs toezegt.

Na hevige protesten beloofde president Jacob Zuma vorig jaar het inschrijvingsgeld in 2016 niet te verhogen, maar enkele weken geleden maakte de regering bekend dat het inschrijvingsgeld in 2017 wel weer met 8 procent wordt verhoogd.

Door die beslissing laait het protest weer in alle hevigheid op. Er waren niet alleen rellen in Pretoria. In Kaapstad hebben studenten de ingang van de universiteit in brand gestoken, en in Johannesburg is een stadsbus in brand gestoken en zijn winkels geplunderd.

Nog in Johannesburg was er een grimmige sfeer aan het gerechtsgebouw, waar studenten hun aangehouden makkers kwamen steunen die verdacht worden van verstoring van de openbare orde.