Termont verbiedt betoging van extreemrechtse beweging

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) verbiedt een betoging van de extreemrechtse beweging Voorpost. De kans op een confrontatie met Gentenaars van Turkse afkomst zou te groot zijn.

Voorpost wilde op 5 november een betoging organiseren, maar de politie heeft een negatief advies gegeven. "Voor mij is het recht op betogen heilig", reageert burgemeester Termont. "Ik heb altijd gezegd dat iedereen de kans moet krijgen om zijn of haar mening te uiten, ook als ik het daar niet eens mee ben. Maar als ik via e-mails duidelijke bewijzen heb dat er opgeroepen wordt om te komen vechten en om schade te berokkenen dan zou de Gentse bevolking mij dat bijzonder kwalijk nemen als ik zoiets toelaat." Het is de eerste keer in tien jaar tijd dat Termont een betoging verbiedt.