Thaise koningskinderen verzamelen rond ziekbed koning Bhumibol

In Thailand heerst grote ongerustheid over de toestand van koning Bhumibol Adulyadej. Drie van zijn vier kinderen zijn aangekomen in het ziekenhuis in Bangkok waar hij verblijft. Voor het ziekenhuis bidden zowat driehonderd Thai voor hun zieke vorst. De koers van de baht zakt intussen verder weg.
AFP or licensors

"Onstabiel." Zo heeft het Thaise Paleis afgelopen zondag de toestand van koning Bhumibol omschreven. Sindsdien is geen officiële communicatie meer verspreid, wat de ongerustheid onder veel Thai doet toenemen.

Liefst zeven decennia zit Bhumibol nu op de troon in Thailand. Daarmee is hij de langst regerende vorst ter wereld. Hij geniet veel aanzien onder zijn volk en fungeert zo als baken van stabiliteit in zijn land. Dat sleept zich de jongste tijd van de ene naar de andere politieke crisis met veel maatschappelijke onrust tot gevolg.

Maha Vajiralongkorn

Officieel verblijft Bhumibol (kleine foto) in het Siriraj ziekenhuis in Bangkok na een hemodialyse. Dat is een behandeling die het bloed zuivert. Het is het zoveelste alarmerende gezondheidsbericht in een lange rij.

Drie van zijn vier kinderen zijn vandaag in het ziekenhuis gespot door een reporter van het persagentschap Reuters. Onder hen ook kroonprins Maha Vajiralongkorn die in Duitsland woont, maar wegens de penibele toestand van zijn vader naar Thailand is gereisd.

Bij zijn aankomst in Thailand wachtte premier Prayuth Chan-ocha de kroonprins op de luchthaven op voor een gesprek. De premier heeft hiervoor vanmorgen een officieel bezoek aan de oostelijke provincie Chonburi geannuleerd. Andere bronnen menen dat hij een bezoek aan Laos zou brengen. De regering ontkent de geruchten als zou hij later vandaag "een dringende mededeling" doen.

Zowat driehonderd Thai hebben ondertussen in gebed postgevat voor de ingang van het Siriraj ziekenhuis.

Stock Exchange of Thailand

De gezondheidstoestand van de koning laat zich ook op de financiële markten voelen. Op de Stock Exchange of Thailand (SET) heeft de sterindex in de namiddag bijna zeven procent ingeboet om te eindigen op een dagverlies van 4,1 procent. De koers van de baht is eveneens voort gezakt tot 35,76 baht voor 1 dollar.

Het is zeer de vraag welke gevolgen een eventueel overlijden van Bhumibol met zich zouden meebrengen. In tegenstelling tot de koning is de kroonprins weinig populair. Bovendien dreigt de politieke malaise alleen maar te vergroten indien de koning komt te gaan.