Tommelein: "Marghem moet voor eigen deur vegen"

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) is er niet van gediend dat federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) ermee heeft gedreigd de bevoegdheid over klimaat te herfederaliseren als er geen akkoord zou komen over de verdeling van de klimaatinspanningen tussen de deelstaten. Dat akkoord kwam er overigens gisteravond.

"Dat minister Marghem voor haar eigen deur veegt, dan zullen wij voor de onze vegen", zei Tommelein in het Vlaams Parlement. "Het heeft geen zin om naar het bord van een ander te kijken, zorg dat je eigen bord eerst opgegeten geraakt."

"Ik ben het absoluut oneens met Marghem als zij zegt dat de gewesten niet snel genoeg gaan", zei hij. "Een herfederalisering zou geen vooruitgang zijn. Wij weten heel goed wat onze bevoegdheden zijn, dat is hernieuwbare energie."

In het akkoord van gisteravond worden de prijzen vastgelegd die Vlaanderen moet betalen als het de eigen doelstellingen niet zou halen en hernieuwbare energie moet aankopen bij Wallonië. "Laat ons hopen dat we heel dit akkoord niet nodig hebben, wij moeten met Vlaanderen onze eigen doelstellingen halen", zei Tommelein daarover. "Dan moet dit akkoord zelfs niet eens in de praktijk worden omgezet. Als we de doelstellingen niet bereiken, zal dat immers tot serieuze bedragen leiden. Dan moet iedere Vlaming weten dat dit ons onnoemelijk veel geld zal kosten."

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) bracht voor het parlement nogmaals een pleidooi voor een vaste verdeelsleutel van de inspanningen tussen federale overheid en gewesten. "Het heeft te lang geduurd, daar ben ik het mee eens. (...) Hoe gaan we die discussie in de toekomst vermijden? Ik ben voorstander van een vaste verdeelsleutel, die we op voorhand afspreken, zonder de doelstelling al te kennen die Europa ons oplegt. Dat lijkt mij de meest elegante manier."

Meest gelezen