Wat is de wet Cooreman-De Clercq?

Tijdens de huidige begrotingsperikelen is al verschillende keren de wet Cooreman-De Clercq ter sprake gekomen. Maar wat houdt die wet precies in?
Etienne Cooreman en wijlen Willy De Clercq.

In 2013 opperde toenmalig minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) het al eens en gisteravond herhaalde Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten het idee in de studio van "Terzake": de invoering van een nieuwe wet Cooreman-De Clercq. Die moet mensen stimuleren om hun spaargeld in de economie te investeren.

De oorspronkelijke wet Cooreman-De Clercq dateert van 1982 en was het geesteskind van de senatoren Etienne Cooreman (CD&V) en Willy De Clercq (Open VLD). De economie verkeerde toen in een crisis. Voor bedrijven was het moeilijk om geld te lenen. Bovendien waren de intrestvoeten op dat moment torenhoog.

De nieuwe wet moest Belgische aandelen bij de brede Belgische bevolking promoten. Wie aandelen in een Belgisch bedrijf kocht, kon die fiscaal aftrekken. Bedrijven die zulke aandelen met een fiscaal voordeel uitgaven, kregen een bijkomend gunstregime dat hen tien jaar lang hogere rendementen op de beurs gaf. Heel wat spaargeld vond toen zo zijn weg naar de reële economie. Later kreeg de wet een vervolg met een wet die het pensioensparen regelde.

Sindsdien is al herhaaldelijk gepleit voor een nieuwe wet Cooreman-De Clercq, zo ook nu. De ruim 260 miljard euro aan spaargeld die in ons land op dit moment op spaarrekeningen staat geparkeerd, zou zo in de economie terechtkomen. De meeste beleggers reageren dan ook enthousiast telkens plannen voor een nieuwe wet op tafel komen.

Begin 2013 pleitte ook Cooreman zelf nog voor een nieuwe wet om aandelen te stimuleren, zoals blijkt uit onderstaand fragment uit "Het Journaal" van 7 januari 2013:

Meest gelezen