"Buy British" wordt duurder, mogelijk met dank aan de brexit

Marmite-smeerpasta, PG Tips (thee), Ben & Jerry's (roomijs), Hellman's Real Mayonnaise: stuk voor stuk oer-Britse producten die ironisch genoeg niet langer verkrijgbaar zijn voor heel veel Britten. Dat is het gevolg van een beslissing van Tesco, een van de grote Britse warenhuisketens. Tesco heeft een conflict met producent Unilever over de prijs van de producten, een onrechtstreeks gevolg van de aankomende brexit.

Unilever heeft bevestigd dat het de prijzen in Groot-Brittannië verhoogt omdat de waarde van het Britse pond fel gedaald is. Dat is dan weer een gevolg van onzekerheid op de markten over de brexit die eraan zit te komen.

Producten als Marmite worden echter in Groot-Brittannië zelf geproduceerd, wat sommigen doet vermoeden dat hier meer achter zit. Topman Paul Polman van Unilever staat bekend als EU-gezind. "Marmite is een eeuwig Brits product, gemaakt in Groot-Brittannië", zegt Lagerhuislid John Mann (Labour) tegen de krant The Sun". "Het is schandelijk dat Unilever de brexit misbruikt om zijn winst op te drijven."

Een mogelijk geval van brexit-chantage, dus. Ironisch dat dit gebeurt met oer-Britse delicatessen.