"Eigenlijk zou hij 738 prijzen moeten krijgen"

Schrijfster Saskia De Coster is al jarenlang fan van Bob Dylan. Zij vindt de Nobelprijs voor de singer-songwriter helemaal terecht, zei ze op Radio 1. "Iemand die één song kan schrijven als Dylan, verdient al een Nobelprijs voor Literatuur. Eigenlijk zou hij er 738 moeten krijgen." "Hij had hem al veel eerder moeten krijgen", zegt Bart Peeters.

"Ik vind dit heel terecht. Ik heb nu wel een weddenschap verloren omdat ik gisteren gegokt had dat Murakami zou winnen", zegt schrijfster Saskia De Coster.

"Hij zit ingebakken in mijn genen, hij gaat al heel mijn leven met me mee. Ik vind dit een triomf voor literatuur zoals ik die graag heb. Dylan heeft heel oude vormen genomen, oude blues en zo en hij heeft daar een heel literaire draai aan gegeven. Hij geeft tradities door en vernieuwt ze helemaal. Dat is wat in de literatuur ook moet gebeuren. Ik vind het echt heel relevant. Er is vanalles aan het veranderen, in de wereld en in de letteren."

"Iemand die één song kan schrijven zoals Dylan die geschreven heeft, verdient al een Nobelprijs voor de Literatuur. Eigenlijk zou hij er 738 moeten krijgen. Iedereen die onwaarschijnlijk mooie wendingen en Shakespeariaanse zinnen een warm hart toedraagt, moet toegeven: dit is terecht."

"Benieuwd hoe hij prijs in ontvangst zal nemen"

Ook Jan De Smet van De Nieuwe Snaar is heel blij met het nieuws. "Hij heeft soms vreemde associaties gemaakt in zijn teksten, soms heeft hij zich gewoon laten leiden door het rijmwoord. Sinds zijn tweede album, in 1963, is hij altijd overal aanwezig geweest en heeft hij zichzelf altijd heruitgevonden."

"Zijn sterkste periode tekstgewijs is toch het gezegende jaar 1966 ("Blonde on blonde", "Subterranean homesick blues" en "Don't look back"). Tekstueel en muzikaal is dat heel sterk. Hij heeft op een bijna improviserende manier zijn eigen stem gevonden na het doorploegen van de folkmuziek. Hij is altijd meer op zoek gegaan naar zijn roots. Hij heeft zowat alle stijlen in zich opgenomen en opnieuw aan de mensheid gegeven. Er zit rockabilly in, blues, maar ook Sinatra-achtige dingen, country, het zit er allemaal in."

"Hij heeft ongelofelijk veel geschreven. Af en toe heeft hij mindere periodes gehad, waarin hij contractueel verplichte platen moest maken. Maar je moet een artiest altijd beoordelen op zijn allerbeste werk."

Dylan krijgt de prijs op 10 december in Stockholm. "Wat mij nog het meest interesseert, is op welke manier hij die prijs in ontvangst gaat nemen. Hij heeft ooit al eens een Franse medaille gekregen en dat was een heel bizar schouwspel. Ik kijk er wel naar uit."

"Door Dylan maak ik muziek"

"Door Dylan maak ik muziek", zegt Arno. "Ik was 16 of 17 jaar en ik hoorde in Oostende muziek en dat was "Like a rolling stone" van Bob Dylan. Dat is een van mijn favoriete nummers. Nog altijd wanneer ik dit nummer hoor, vind ik dat fantastisch, it's like a woman."

"Enige muzikant die de prijs verdient"

"Hij is de enige muzikant die de Nobelprijs voor Literatuur verdient", zegt Dylan-fan Bart Peeters in "Van Gils en gasten". "Hij heeft zo’n gigantisch oeuvre. Dat is zo indrukwekkend en het staat als literatuur ook echt op zichzelf. Zijn kracht zit hem echt in de teksten."

"Het is als een kalligraaf of een graffiti-artiest die de Nobelprijs voor de Schilderkunst zou winnen", zegt Peeters, die vindt dat Dylan de prijs al veel eerder had moeten krijgen. "Het kan ook een oproep zijn aan alle songwriters: maak geen flauwe popliedjes, maar doe iets echt."