"Scouts en chiro vergaderen op ernstigere manier dan uw regering"

In de Kamer heeft het wekelijkse vragenuurtje plaatsgevonden. Dat stond helemaal in het teken van de begrotingsgesprekken. De oppositie hekelde vooral de plannen om verder in de gezondheidszorg te besparen.

15.05 uur: Marco Van Hees (PTB) begint zijn betoog door N-VA-voorzitter en Kamerlid Bart De Wever met "premier" aan te spreken. Pas daarna richt hij zich tot Michel, tot hilariteit in het halfrond. Hierop verlaat De Wever het halfrond.

14.59 uur: Olivier Maingain (DéFI) meent dat de fiscale hervorming van de regering-Michel veraf staat van de verkiezingsbeloftes die de coalitiepartners hebben gedaan. "De bevolking heeft geen vertrouwen in uw meerderheid."

14.55 uur: Barbara Pas (Vlaams Belang) noemt het schouwspel van de voorbije week "triest". "Het is hallucinant dat CD&V een regeringscrisis uitlokt over een nieuwe belasting in het land met de hoogste belastingdruk van de wereld." Ze wil graag weten of de regering niet kan besparen in de uitgaven voor asiel en migratie of in de Belgische bijdrage voor de Europese Unie.

14.46: Laurette Onkelinx (PS) ziet in het uitstel van de State of the Union van dinsdag een misprijzen van de regering voor de Kamer. "Hoeveel oren moet een man hebben, vooraleer hij het volk hoort roepen?", stelt ze zich de retorische vraag in een verwijzing naar de kersverse Nobelprijswinnaar voor Literatuur Bob Dylan.

14.40: "Wat u als een eenvoudig melodrama onder uw minister zou beschrijven, ervaren veel Belgen als een horrorfilm", zegt Jean-Marc Nollet (Ecolo). Ook hij haalt uit naar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Hij brengt haar in herinnering dat ze tot vorige maand volhield dat verdere besparingen in de gezondheidszorg uitgesloten waren, terwijl vandaag een besparingsplan van 900 miljoen euro in de sociale zekerheid op tafel ligt.

14.33 uur: Kristof Calvo (Groen) is van oordeel dat Michel de oppositie moet bedanken. "Het is zij die erin is geslaagd de ministers De Croo, Peeters en Michel opnieuw in 1 kamer te krijgen", verwijst hij naar het feit dat de begrotingsgesprekken de voorbije dagen bilateraal verliepen en niet tijdens gezamenlijke vergaderingen. "Durf een echte leider te zijn", spreekt hij Michel toe. "De scouts en de Chiro vergaderen op een ernstigere manier dan uw regering. Hou er gewoon mee op!"

14.27 uur: Catherine Fonck (CDH) wijst Michel aan als de grote schuldige van de huidige begrotingscrisis. Ze vindt het niet kunnen dat de regering bij deze begrotingsopmaak opnieuw in de gezondheidszorg wil snijden. Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) krijgt een veeg uit de pan omdat ze eerst zei dat aan de gezondheidszorg niet kon worden geraakt, maar zich later toch in verdere besparingen kon vinden. "Wanneer trekt u eindelijk uw pak van premier aan?", vraagt ze hem.

14.21 uur: Meryame Kitir (SP.A) bedankt premier Michel dat hij naar de Kamer is gekomen in deze woelige dagen. Ze vindt echter dat hij al dinsdag had moeten komen voor de State of the Union. "U hebt hiervoor uitstel gevraagd, maar ook dat loopt in het honderd. Niemand weet hoeveel tijd u nog nodig heeft. U toont weinig leiderschap."