ACOD: "Minimum­dienstverlening bij spoor is onaanvaardbaar"

De socialistische overheidsvakbond ACOD blijft zich verzetten tegen een minimumdienstverlening bij het spoor. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil die desnoods eenzijdig invoeren. "Oonaanvaardbaar", reageert de bond.

"We zullen er ons op alle mogelijke manieren tegen verzetten", zegt Ludo Sempels, voorzitter van de Vlaamse vleugel van ACOD Spoor.
Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) geeft de bonden en de directie bij het spoor nog tot eind dit jaar om een gegarandeerde dienstverlening in te voeren, of hij drukt zelf een wet door.

Maar een minimumdienstverlening is volgens Sempels onmogelijk. "Daar komen enorm veel mensen bij kijken, van seinhuizen tot dispatching. Het is een aantasting van het stakingsrecht en hier kunnen we niet mee akkoord gaan. We zullen dit op alle mogelijke manieren bestrijden, desnoods juridisch."

Luc Piens, sectorverantwoordelijke spoorwegen bij de christelijke vakbond ACV-Transcom, blijft voorlopig op de vlakte. "We hebben nog tot eind december om tot een akkoord te komen. We zullen zien hoe het dossier evolueert."