Bob Dylan wint de Nobelprijs voor Literatuur

De Nobelprijs voor Literatuur gaat dit jaar naar de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan. Dat heeft de Zweedse Academie bekendgemaakt.

De uitreiking van de Nobelprijs voor Literatuur heeft dit jaar een verrassing van formaat opgeleverd: niet een gerenommeerde, internationaal gelauwerde auteur wint dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur, maar wel de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan.

Het was even over 13 uur toen secretaris-generaal Sara Danius van de Zweedse Academie het nieuws in Stockholm bekendmaakte. Het zijn de leden van dit instituut die jaarlijks de Nobelprijswinnaar voor Literatuur kiezen.

Dylan krijgt de prestigieuze onderscheiding "omdat hij nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de grote Amerikaanse songtraditie heeft gecreëerd", zo verklaarde Danius. "Hij maakt poëzie voor het oor", ging ze even later verder voor de camera van de Zweedse openbare omroep SVT. Ze benadrukte dat de leden van de Zweedse Academie deze keuze in "een grote cohesie" hebben gemaakt.

Aan de Nobelprijs voor Literatuur hangt een beloning van 8 miljoen Zweedse kroon (822.000 euro) vast. Het is meteen de laatste Nobelprijs van dit "seizoen". Alle winnaars zullen hun prijs op 10 december tijdens een plechtige ceremonie in ontvangst nemen.

"Dylan is meer een poëet dan een muzikant"

75 is Dylan intussen. Hij werd geboren als Robert Allen Zimmerman in 1941 en begon zijn muzikale carrière in 1959 in de Amerikaanse staat Minnesota. Zijn beroemdste werk maakte hij in de jaren 60 met liedjes als "Blowin' in the wind", "The times they are a-changin'', "Like a rolling stone" en "Mr. tambourine man". Ze maakten van hem een icoon van de maatschappelijke onrust die toen door de VS waarde. De nummers zelf groeiden uit tot lijfliederen van de burgerrechtenbeweging en de vredesbeweging.

Muzikaal tastte Dylan is zijn 55-jarige carrière diverse grenzen af, gaande van folk over folkrock, country, gospel, country, rock en blues. In de jaren 70 werd hij, na meesterwerken als "Blood on the tracks" en "Desire", een tijdje diepgelovig om zich later toch weer in de rock te gooien.

Dylan hijst zich in een kransje bevolkt door grote auteurs als William Faulkner, Rudyard Kipling, John Steinbeck, Gabriel Garcia Marquez, Dario Fo en, als enige Belg, Maurice Maeterlinck.

Vandaag is hij nog steeds actief als muzikant. Zo heeft hij in mei jongstleden zijn 37e studioalbum "Fallen angels" uitgebracht. Daarop brengt hij covers van onder anderen Johnny Mercer, Harold Arlen, Sammy Cahn en Carolyn Leigh.

"Dit is heel verrassend", reageert muziekkenner Evert Venema van Radio 1 in "Het Journaal". "Zijn naam doet al een paar jaar de ronde, al zo lang dat we het niet meer serieus namen. Deze keer is hij het heel verrassend wél geworden. Terecht. Dylan is een meester in het schrijven van teksten voor pop en rockmuziek. Hij is meer een poëet dan een muzikant. Hij gebruikt geweldige beelden die schijnbaar moeiteloos uit zijn pen vloeien, dit al 50 jaar lang."

Meest gelezen