Bourgeois: "Hopelijk komen Brussel en Wallonië tot wijsheid inzake CETA"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois roept het Waalse en Brusselse Gewest op om hun verzet tegen het Europese handelsverdrag met Canada op te geven. Dat verdrag, beter bekend onder de naam CETA, moet de handel tussen de Europese Unie en Canada stimuleren.

Alle Europese lidstaten moeten CETA - oftewel de Comprehensive Economic and Trade Agreement tussen Canada en de Europese Unie - deze maand nog goedkeuren. Het Brusselse en Waalse parlement willen dat verdrag echter tegenhouden. Ze vrezen namelijk dat het akkoord de bedrijven te veel macht zal geven en dat de Europese sociale- en milieunormen niet langer gerespecteerd zullen worden. Enkel de MR verzet zich niet.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) begrijpt de reactie van Brussel en Wallonië niet, en roept dan ook op om het verdrag alsnog goed te keuren. "Ik hoop dat ze tot wijsheid komen," zegt hij in het radionieuws. "We werken hard samen met de ministers-presidenten om bedrijven aan te trekken en hen aan te moedigen om bij ons te investeren. Nu sta je voor zo'n goed verdrag met Canada, en dan hoor je dat Brussel en Wallonië het niet willen goedkeuren. Op die manier word je toch echt de risee van Europa."

Binnen de Europese Unie is de goedkeuring van CETA ook nog onzeker in enkele Oost-Europese landen. In Duitsland kreeg het verdrag ondertussen wel al groen licht. Ruim 200.000 Duitse burgers dienden nochtans een klacht in bij het Hooggerechtshof omdat ze het handelsakkoord ondemocratisch vonden en het gevaarlijk achtten voor de Europese waarden. Het Hof gaf hen echter ongelijk. Het was de grootste burgeraanklacht ooit in Duitsland.