Dollarmiljardairs werden in 2015 iets "armer"

De dollarmiljardairs zijn in 2015 iets armer geworden dan het jaar daarvoor. Hun gezamenlijk vermogen ging met 300 miljard dollar (272 miljard euro) achteruit tot 5,1 biljoen dollar (4,6 biljoen of 4.600 miljard euro). Dat blijkt uit een studie van de Zwitserse bank UBS en het consultancybedrijf PwC.
AP2008
Luxejachten in Monaco.

UBS en PwC schrijven de achteruitgang toe aan de transfer van fondsen binnen families, de dalende grondstoffenprijzen en de schommelende koers van de dollar.

Volgens het rapport was er de voorbije twintig jaar sprake van een creatie van rijkdom voor de miljardairs zonder voorgaande, en gaat het waarschijnlijk om een eenmalige terugval. "We verwachten dat de prestaties van de financiële sector en de economische groei een gunstige omgeving zullen scheppen voor de creatie van rijkdom voor de miljardairs in 2016 en 2017", zo stelt het rapport. 

Nieuwe en oude miljardairs

In de VS kwamen er slechts 5 miljardairs bij in 2015, wat het totaal op 538 brengt. Dat werd echter goedgemaakt door Azië, waar er een nieuwe miljardair per drie dagen bijkwam, vooral in China. Van de 210 nieuwe miljardairs, komen er 113 uit Azië, en zijn er 150 "selfmade". De overige 60 nieuwe miljardairs werden dat door te erven, en dat was vooral het geval in Europa, dat de meeste multi-generationele miljardairs telt. "In tegenstelling met wat vaak gedacht wordt, en ondanks de economische problemen in Europa, blijken zijn miljardairs erg veerkrachtig", zegt het rapport.

Een derde van de miljardairs is ouder dan 70 en dat zal de komende 20 jaar leiden tot een nooit eerder geziene periode van overdracht van vermogen.

Gedacht wordt dat 460 miljardairs meer dan 2.100 miljard dollar zullen overmaken aan hun erfgenamen de volgende 20 jaar. Ter vergelijking, het gaat om het equivalent van het jaarlijkse bruto binnenlands product van India.