Eurocommissaris Moscovici waarschuwt: "Overheidsschuld kan tot onderzoek leiden"

Eurocommissaris Pierre Moscovici spreekt dreigende taal: hij ziet problemen opduiken met de Belgische begroting. Dat de schuld nog altijd zo hoog is, leidt misschien tot een Europees onderzoek.

Pierre Moscovici, een Fransman die carrière maakte als minister van de Parti Socialiste, heeft de begrotingen van de lidstaten nog niet ontvangen; de deadline ligt op zaterdag. En die van België is niet eens klaar, toch niet wat het luik hervormingen betreft. Ondertussen geeft de eurocommissaris wel een stevig schot voor de boeg in een gesprek met De Standaard.

De Fransman lijkt zich vooral zorgen te maken over de Belgische overheidsschuld. "Die blijft een heel groot probleem." Moscovici zegt dat de schuld, ondanks de duidelijke Europese voorwaarden van de voorbije jaren, niet echt is aangepakt. Hij houdt er rekening mee dat dat ook nu niet gebeurt. "Dat kan de deur openzetten voor een nieuw onderzoek van de Europese Commissie."

De twee andere problemen zijn het deficit, dat flirt met de grens van drie procent, en de structurele hervormingen. Die bestempelt hij als "kantje boord".

Mildheid

Bestaat de kans dat België weer op het Europese strafbankje belandt, en dat een Excessive Deficit Procedure wordt opgestart? (Wat kan gebeuren als de schuld boven de zestig en het deficit boven de drie procent uitstijgt).

Al te streng zal Europa niet zijn, mildert Moscovici meteen. "Eerst de dialoog en dan sanctioneren, dat is mijn visie. Maar als ik moet sanctioneren, als het echt nodig is, zal ik dat zonder verpinken doen." Waarmee Moscovici nogmaals aantoont dat de Europese Commissie de austeriteit die zijn Finse, liberale voorganger Olli Rehn huldigde, achter zich gelaten heeft.

Meest gelezen