Experiment "Pano": hardnekkige vooroordelen tegen moslims en omgekeerd

Hebben de recente terreuraanslagen een invloed op de kloof tussen de blanke Vlaming en de moslimgemeenschap bij ons? Het was de centrale vraag in de eerste aflevering van het nieuwe VRT-duidingsprogramma "Pano". Wat blijkt? De vooroordelen zijn hardnekkig, langs beide kanten.

De redactie van het programma zette voor de aflevering - die gisterenavond te zien was op Eén - een sociaal experiment op poten. Ze stuurde VRT-journaliste Rahida El Garani en stand-upcomedian Arbi El Ayachi - allebei volbloed Belg, maar van Marokkaanse afkomst - naar Tremelo, een dorp waar amper 0,5 procent van de inwoners allochtoon is. De twee openden er onder de valse namen Karima en Mohammed een buurtwinkel, die voor de gelegenheid vol verborgen camera's hing.

Doel? Te weten komen wat een van de "blankste" gemeenten van Vlaanderen vindt van hun "nieuwe buren". Om dat te weten te komen, trokken enkele reporters - eveneens met verborgen camera - naar de cafés en krantenwinkels om de hoek.

Hoewel enkele mensen hen vriendelijk begroeten, kwamen er toch ook heel wat scherpe reacties. "Hoe minder ik ze zie, hoe beter" en "Die kuisen niet, ze zijn niet proper" waren maar enkele uitspraken die geregistreerd werden. Anderzijds bleek ook dat het "moslimkoppel" sommige reacties negatiever interpreteerde dan hoe ze misschien bedoeld waren. 

Herbekijk de volledige "Pano"-reportage

Meest gelezen