Genomineerden voor Grote Prijs Jan Wauters bekendgemaakt

Annelies Beck, Faroek Özgünes, Mark Janssens, Peter Vandenbempt en Tom De Cock zijn de vijf genomineerden voor de Grote Prijs Jan Wauters. Die bekroont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Dat heeft de VRT bekendgemaakt.
"Terzake"-anker Annelies Beck is een van de 5 genomineerden.

VRT-journalist Annelies Beck is volgens de jury "altijd op zoek naar de precieze, genuanceerde vertaling van een gedachte of standpunt". "Ze gaat het gesprek echt aan, dwingt tot luisteren naar wat de ander zegt en is betrokken en eerlijk op zoek naar de waarheid", luidt het.

VTM-journalist Faroek Özgünes is volgens de jury "de zakelijke, bescheiden presentator van het opsporingsprogramma met zijn naam én de bevlogen, betrokken expert-gesprekspartner in de nieuwsstudio". Mark Janssens van klassieke radiozender Klara heeft volgens de jury "een warme, zachte stem met een mooie frasering in pure harmonie met de muziek". "Hij is de vriend die vertelt en die je wat bijbrengt, zonder dat het belerend is, met een kopje koffie erbij."

Sporza-journalist Vandenbempt bewijst volgens de jury zijn taalvirtuositeit zowel op radio als tv. "Het gemak, de aplomb en zwierigheid, het taalplezier spatten er af", luidt het. Tom De Cock van MNM laat volgens de jury horen "dat correct en helder taalgebruik een frisse uitstraling niet in de weg zit". "Hij weet altijd een relaxte toon aan te houden, waardoor zijn engagement iets vanzelfsprekends heeft."

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters wordt voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. De andere juryleden zijn Annie Van Avermaet (taalbeheerser), Ruth Joos (radiomaker VRT), Birgit Van Mol (tv-journaliste VTM), Jeroen Roppe (algemeen hoofdredacteur Bruzz), Wim Vanseveren (directeur deBuren), Leo Hellemans (voormalig gedelegeerd bestuurder VRT) en Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT).

De winnaar van deze vijfde editie wordt bekendgemaakt op woensdag 26 oktober. Uw stem uitbrengen voor de Publieksprijs Jan Wauters kan hier.