Gents team ontdekt efficiënter proces voor omzetting broeikasgas CO2

Een team aan de Universiteit Gent heeft een proces ontdekt dat het broeikasgas CO2 veel efficiënter omzet tot CO dan de bestaande processen. CO kan gebruikt worden als bouwsteen voor onder meer kunststoffen en het nieuwe proces opent dus mogelijkheden voor het verminderen van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.
foto Peter Hilz (C)
Een kolencentrale op de Maasvlakte in Nederland.

Koolstofdioxide (CO2) is samen met methaan het belangrijkste broeikasgas dat leidt tot de opwarming van de aarde, en het komt in steeds hogere concentraties voor in de atmosfeer. Het wordt voornamelijk uitgestoten bij de verbranding van fossiele brandstoffen, zowel bij het transport als bij de opwekking van elektriciteit.

Het team van de UGent onder leiding van doctor Vladimir Galvita heeft nu in laboratoriumexperimenten aangetoond dat beide gassen, CO2 en methaan, in tot nu ongeziene verhoudingen en hoeveelheden met elkaar kunnen reageren tot CO, een “lego”-bouwsteen voor onder andere kunststoffen.

Het artikel van het Gentse team is verschenen in het gezaghebbende tijdschrift "Science".

Drie maal meer

De uitvinding van het Gentse team is gebaseerd op een unieke combinatie van drie bestaande industriële processen in een enkele chemische reactor. Daardoor verwachten de onderzoekers geen onoverkomelijke technische problemen voor de toepassing van hun uitvinding op grote schaal. 

Het nieuwe proces is gericht op het maximaliseren van de CO2-omzetting, en in vergelijking met de bestaande processen kan dit nieuwe proces, "super dry reforming", drie keer zoveel CO2 omzetten in CO. 

Daarnaast is het nieuwe proces zeer flexibel, zowel in de voeding van de gassen als in de voorwaarden van het proces, en worden er enkel materialen gebruikt die overvloedig aanwezig zijn en goedkoop, zoals ijzer, kalk en nikkel. Daarom spreken de onderzoekers over een "kampioen in de omzetting van koolstofdioxide". 

Als het proces op grote, industriële schaal gebruikt kan worden, kan dat een belangrijk wapen worden in de strijd tegen de opwarming van de aarde. En aangezien CO als bouwsteen gebruikt kan worden voor bepaalde kunststoffen, kan het ook een enorme stap vooruit betekenen voor de chemische industrie in de overgang van het gebruik van aardolie naar hernieuwbare grondstoffen.

Het Gentse team met van links naar rechts: Guy Marin, Vladimir Galvita, Cristophe Detavernier, Lukas Buelens en Hilde Poelman.