Jaar effectief gevraagd voor Montasser AlDe'emeh

Op het proces tegen jihadexpert Montasser AlDe'emeh heeft de openbare aanklager 1 jaar effectieve celstraf gevraagd en geldboetes. AlDe'emeh en drie anderen staan in Mechelen terecht voor schriftvervalsing, omdat ze een kandidaat Syriëstrijder een vals attest van een deradicaliseringsproject zouden bezorgd hebben.
AFP
Jihadexpert Montasser AlDe'emeh (archief).

Eind november vorig jaar werd in Antwerpen een man opgepakt omdat hij plannen had om als strijder naar Syrië te vertrekken. De man, een lid van de radicale moslimorganisatie "Way of Life", de opvolger van "Sharia for Belgium", werd in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

In een poging om hem voorwaardelijk vrij te krijgen zouden zijn broer, een imam uit Mechelen, een advocaat en Montasser AlDe'emeh voor attesten gezorgd hebben die moesten aantonen dat hij een de-radicaliseringsproject volgde bij "De Weg Naar", het intussen gesloten centrum van AlDe'emeh in Sint-Jans-Molenbeek.

Uit het onderzoek bleek echter dat de man nooit een deredicaliseringsproject had gevolgd en AlDe'emeh de man zelfs nooit gezien had.

De openbare aanklager tilt er zwaar aan dat een imam, een advocaat en een jihadexpert hun functie misbruikten om met valse attesten justitie te misleiden. Hij had het over "een ongelooflijke vorm van plat bedrog, dan nog van een iman, een advocaat en een jihadexpert".

AlDe'emeh en zijn verdediging op weg naar de rechtbank.