Nederland wil stervenshulp ook toestaan bij "voltooid leven"

Stervenshulp voor ouderen die het gevoel hebben dat hun leven "voltooid" is. Dat is het voorstel dat de Nederlandse ministers van Volksgezondheid en Justitie formuleren in een open brief aan de Tweede Kamer. Er hoeft daarbij geen sprake te zijn van een terminale ziekte of onbehandelbaar lijden.

Na jaren van debatten, burgerinitiatieven en onderzoekscommissies, hebben de kabinetten van de Nederlandse ministers Schippers en van der Steur een officiële brief opgesteld, waarin ze vragen dat oudere mensen met een "consistente en weloverwogen" doodswens, met de hulp van een opgeleide hulpverlener dodelijke medicijnen kunnen innemen. Dat meldt NOS. De familie mag daarbij aanwezig zijn, maar mag het middel niet zelf toedienen. De hulpverlener moet bovendien vaststellen dat een behandeling de stervenswens van de persoon in kwestie niet meer kan wegnemen.

Bij een "voltooid leven" hoeft er dus - in tegenstelling tot bij euthanasie - geen sprake te zijn van "ondraaglijk of onbehandelbaar lijden". Nederland was in 2002 al de eerste om euthanasie te legaliseren, en neemt nu dus opnieuw het voortouw in de uitbreiding van het begeleid sterven.

"Het kabinet is van mening dat het niet alleen de taak is van de arts om barmhartig te handelen, maar ook van de overheid om barmhartigheid te tonen," klinkt het in de brief. "Op deze manier kan er recht worden gedaan aan de legitieme en groeiende wens van mensen in de samenleving."Het nieuwe systeem zal wel beperkt worden tot oudere mensen. Een leeftijdsgrens is echter nog niet vastgelegd.

De ministers hopen tegen eind 2017 een wetsvoorstel op tafel te kunnen leggen. Een adviescommissie onder leiding van Eerste Kamer-lid Paul Schnabel had zich eerder dit jaar echter al negatief uitgesproken over het idee. Het blijft dus afwachten of Schippers en van der Steur steun zullen weten te vinden in het parlement.