Onderzoek naar bijna-botsing tussen 2 vliegtuigen op Zaventem

Er is een onderzoek gestart naar een bijna-botsing tussen twee vliegtuigen op de luchthaven van Zaventem. Het incident gebeurde vorige week met toestellen van Air Lingus en Lufthansa. Een van de twee piloten had het opstijgen te snel ingezet.

Dominique Dehaene van luchtverkeersleiding Belgocontrol legt uit wat er precies is gebeurd: "Op 5 oktober heeft een piloot de instructies van de luchtverkeersleiding genegeerd en is te vroeg opgestegen waardoor een ander vliegtuig heeft moeten wachten om te kunnen landen."

Het ging om een toestel van Lufthansa met bestemming München en een van Aer Lingus dat afkomstig was uit Dublin.

Dehaene benadrukt dat een ongeval vermeden is dankzij het ingrijpen van de luchtverkeersleiding. "Uit de eerste vaststellingen is alvast gebleken dat Belgocontrol correct heeft gehandeld. Belgocontrol heeft de plicht om dergelijke incidenten te melden en doet dat ook."

Als er zich een incident voordoet, wordt er een onderzoek geopend door de bevoegde autoriteit. In dit geval wordt het onderzoek geleid door de AAIU, de Air Accident Investigation Unit.

Volgens Peggy Cortois van de Belgische Unie tegen Vliegtuighinder gaat het om een groot incident dat perfect vermeden had kunnen worden. Volgens de BUTV gebeurde het incident omdat de landingsbaan 01 "onnodig en ongerechtvaardigd" gebruikt werd.