Ontruiming van "jungle" in Calais mogelijk uitgesteld

Als er vooraf geen opvang is gevonden voor alle minderjarige vluchtelingen in het grote vluchtelingenkamp van Calais zal de ontruiming ervan worden uitgesteld. Dat heeft Michel Lalande, de prefect van de regio Nord-Pas de Calais, toegezegd aan een delegatie van kinderrechtenactivisten. Het was de bedoeling dat de "jungle" vanaf volgende maandag zou worden ontruimd.
AFP or licensors

"We hebben dat engagement gekregen van de Franse prefect", zegt kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, die het vluchtelingenkamp met zijn Franse, Britse en Waalse collega heeft bezocht.

Er leven 1.179 minderjarigen in het kamp, van wie er 1.022 onbegeleid zijn. Frankrijk kon tot op heden niet zeggen wat er met die kinderen zou gebeuren.

De kinderrechtencommissarissen konden met prefect Michel Lalande spreken. Die verzekerde hen dat de ontmanteling zal worden uitgesteld tot er een oplossing voor de minderjarigen is. 350 tot 500 minderjarigen zouden naar Groot-Brittannië kunnen in het kader van gezinshereniging, de rest zou opgevangen worden in een voorlopig opvangcentrum, voor ze verspreid worden over andere kampen in Frankrijk.

Volgens officiële cijfers leven er minder dan 5.700 migranten in het kamp in Calais. De vrijwilligersorganisaties, die hun telling maken op basis van uitgedeelde goederen en maaltijden, hebben het over een populatie van 10.000 vluchtelingen.

Hulpverleners vrezen het ergste

Twaalf Franse mensenrechtenorganisaties en hulpverleners zijn ook naar de rechtbank getrokken om de fundamentele rechten van de vluchtelingen in de "jungle" af te dwingen in een kort geding.

De organisaties vrezen dat Frankrijk dezelfde fouten gaat maken als bij de ontmanteling van het opvangcentrum Sangatte (in 2002, nvdr.) en die van het zuidelijke deel van de "jungle", eerder dit jaar. Toen is door de ordetroepen veel geweld gebruikt.

Vrijwilligers ter plaatse vrezen opnieuw voor het ergste omdat er veel vaagheid heerst over de voorwaarden van de ontmanteling. De organisaties willen ook dat eerst alle bewoners geregistreerd worden zodat ze na de ontruiming niet vermist raken.