Regering wil het spoor een minimale dienstverlening in de maag splitsen

Als de bonden en directie van de NMBS niet zelf een regeling voor een minimale dienstverlening afspreken voor volgend jaar, zal federaal mobiliteitsminister Francois Bellot (MR) die zelf doorduwen. "Mijn geduld is op."

"Mijn geduld is op. Bonden en directie zullen eind december 2,5 jaar tijd hebben gehad om de gegarandeerde dienst bij het spoor in te voeren. In januari moet de minimumdienst er zijn, of ik druk er zelf een wet door."

Dat zegt federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in De Tijd en Het Nieuwsblad. Bellot wil dat de minimumdienst er snel komt, zoals beloofd in het regeerakkoord.

Het dossier van de minimumdienst zit al geruime tijd in het slop omdat de regering uitstel bleef geven aan bonden en directie om een voorstel uit te werken, terwijl iedereen weet dat de bonden er nooit zullen aan meewerken.

MR-minister Bellot voert nu de druk op. Hij vindt het "welletjes". "De gegarandeerde dienstverlening moet er komen, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. Van mij krijgen ze nu nog eens tot eind december dit jaar. Is er dan nog geen akkoord, dan grijp ik in en neem ik zelf een wettelijk initiatief om de minimumdienst door te drukken. De directie en de bonden zullen uiteindelijk bijna 2,5 jaar tijd gekregen hebben."

Volgens Bellot liggen er sinds juni vier becijferde scenario's op tafel. "Dat ze er een kiezen. Of ik zelf een voorkeur heb? Totaal niet. En ik heb evenmin een kant en klaar wetsvoorstel in de pijplijn zitten. Maar ik kan u verzekeren dat ik geen moment zal twijfelen om te doen wat nodig is."