Thaise koning Bhumibol is dood, einde van langst regerende vorst ter wereld

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt het Thaise Paleis. Hij zat al meer dan 66 jaar op de troon, wat van hem de langst regerende monarch ter wereld maakte. Er is een rouwperiode van een jaar afgekondigd in Thailand.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Zijne majesteit is vredevol heengegaan in het Siriraj ziekenhuis." Met die mededeling heeft het Thaise Paleis het overlijden van Bhumibol Adulyadej bekendgemaakt. Hij stierf om 15.52 uur lokale tijd.

Bhumibol werd de afgelopen jaren al voor verschillende kwalen behandeld in hetzelfde ziekenhuis in de Thaise hoofdstad Bangkok. Zondag nog meldde het paleis dat de toestand van Bhumibol onstabiel was na een behandeling van hemodialyse, een nierfunctievervangende therapie. 

Hoewel Bhumibol enkel een ceremoniële en geen politieke functie had, bemoeide hij zich wel lange tijd met de politiek in zijn onrustige land. Hij werd ook op handen gedragen door een groot deel van de Thaise bevolking en kreeg zelfs een half-goddelijke status toebedeeld. Bhumibol werd dan ook beschouwd als de enige figuur die het land kon bijeenhouden.

Generaal Chan-O-Chava heeft een rouwperiode van een jaar afgekondigd.