Tieners lokken zelf internetpedofiel in de val en zetten beelden op YouTube

Enkele tieners hebben zelf een Vlaamse internetpedofiel in de val gelokt. Dat schrijft De Morgen en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. De man werd opgepakt, maar is ondertussen vrij onder voorwaarden.

De man van 61 zocht contact met tienerjongens via chatsites en Skype en vroeg onder meer om hun kleren uit te doen. Een van de slachtoffers was amper 13.

Enkele Vlaamse en Nederlandse jongens besloten uiteindelijk om - los van elkaar - de gesprekken met de man op te nemen en ze op YouTube te plaatsen. "Zo konden ze elkaar waarschuwen en tonen dat die pedofiel bestaat en dat anderen ervoor moesten opletten", zegt journalist Sam Feys op Studio Brussel. 

"Fenomeen op Youtube"

De journalist botste afgelopen zomer op een van de filmpjes en merkte op dat er nog zulke gesprekken op het net stonden. "Het was een fenomeen geworden op YouTube, zonder dat we het wisten."

Met zijn informatie stapte Feys naar politie en parket, waarna er een onderzoek volgde. De man werd opgepakt, maar is ondertussen vrij onder strikte voorwaarden. Volgens de journalist duiken er echter ook nu nog filmpjes op van gesprekken met de man. "Er is zelfs nog een filmpje terug te vinden van vorige week. Het is frappant dat die man blijft doorgaan."

Child Focus: "Je weet niet waar je zal eindigen"

Child Focus benadrukt dat het goed is dat jongeren elkaar waarschuwen voor bepaalde personen, maar zegt dat de actie van deze tieners niet zonder risico is. "Je weet waaraan je begint, maar niet waar je zal eindigen", zegt Dirk Depover aan VRT Nieuws. "Zo weet je niet welke tactieken zulke personen zullen toepassen. Misschien laat je je wel verleiden tot handelingen waar je later veel spijt van hebt."

BEKIJK: "Kan jullie vader mij nu horen?"

De Morgen plaatste vanochtend ook beelden van de man - en van de gesprekken - online.